Raad van State


maandag 17 maart 2008
Zitting over de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland van het uitwerkingsplan "Rijnfront" van de gemeente Oegstgeest. Het plan maakt de bouw van woningen in het gebied mogelijk. De zitting gaat ook over de bouwvergunningen die het college van burgemeester en wethouders van Oegstgeest heeft verleend voor de bouw van 70 eengezinswoningen en 3 appartementen aan de Zilversteinlaan in die gemeente. Bastion Hotel Groep is het met beide besluiten niet eens, omdat woningbouw is toegestaan binnen 30 meter van het hotel. Het hotel is bang dat hij door hierdoor in zijn bedrijfsmogelijkheden wordt beperkt. (zaaknummers 200704969/1 en 200706710/1)

10.00 uur

Zitting over het gedoogbesluit dat het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan een schrootverwerkingsbedrijf in Alphen aan den Rijn. De Raad van State heeft eerder in 2004 de milieuvergunning van het bedrijf vernietigd, omdat het bedrijf te veel geluid produceerde. Die uitspraak met zaaknummer 200403996/1 is te vinden op deze site. De provincie gedoogt nu dat het bedrijf zonder milieuvergunning in werking is, omdat er volgens haar zicht is op een nieuwe milieuvergunning. Dit komt doordat de gemeente bezig is met een nieuw bestemmingsplan waarin meer geluid zal worden toegestaan voor het bedrijf. Omwonenden zijn het niet met het gedoogbesluit eens en verzoeken de Raad van State het gedoogbesluit te schorsen. (zaaknummer 200801099/2)

11.30 uur

Zitting over de ontgrondingsvergunning die het college van gedeputeerde staten heeft verleend aan Invraplus B.V. voor het natuurontwikkelingsproject Reiderwolde. Twee inwoners van Beerta komen tegen de vergunning in beroep. Achter hun perceel wordt het natuurgebied Reiderwolde aangelegd ten behoeve van de Blauwe Stad. Zij vrezen voor verdroging van hun gronden door de ontgrondingen. (zaaknummer 200705498/1)
12.15 uur
van Fryslân van het bestemmingsplan "Joure-De Merk/E.A. Borgerstraat" van de gemeente Skarsterlân. Het plan maakt onder meer de komst van een supermarkt in het centrum van Joure mogelijk. De vereniging Winkeliers, Industriëlen en Handelaren (WIH) en de vereniging Midstraat op zijn Breedst (MOB) zijn het er niet mee eens dat de Aldi een grotere supermarkt mag bouwen dan het pand aan de Merk waar Aldi nu in zit. Verder zijn zij bang dat in het huidige pand ook een nieuwe supermarkt zich zal kunnen vestigen, omdat dit niet in het bestemmingsplan is uitgesloten. Hierdoor neemt het totale supermarktoppervlak in Joure toe. (zaaknummer 200704655/1)

14.00 uur

Vooraankondiging van de uitspraken in hoofdzaken (bodemprocedures) die de Afdeling bestuursrechtspraak op woensdag om 10.15 uur openbaar zal maken. Ga naar deze pagina voor een selectie van de meest in het oog springende uitspraken. Of ga naar deze pagina voor een volledig overzicht van de uitspraken.

15.00 uur

Zitting over de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Zeewolde heeft verleend aan een inwoner van de gemeente voor een fruitbedrijf en edelpelsdierenhouderij aan de Sterappellaan in Zeewolde. Onder meer de Stuurgroep voor Ecologie en Milieu Zeewolde en de Stichting Bont voor Dieren verzoeken de Raad van State de vergunning te schorsen. Zij vrezen voor geluids- en stankhinder en voor een verslechtering van luchtkwaliteit door toename van fijnstof. (zaaknummer 200800984/2)