Raad voor de Journalistiek

Uitspraken vastgesteld d.d. 12 maart 2008
door mr. A. Herstel, voorzitter, mw. F.W. Dresselhuys, drs. G.T.M. Driehuis, mw. E.H.C. Salomons en mr. A.H. Schmeink, leden, in tegenwoordigheid van mr. M.M.S. van den Berg, secretaris, en mw. mr. L.F. Egmond, plaatsvervangend secretaris.

Manon Thomas / www.telegraaf.nl en Manon Thomas / www.nu.nl Uitspraken: deels gegrond
Klaagster heeft allereerst geklaagd tegen de publicatie op www.telegraaf.nl van een filmpje waarin zij te zien is terwijl zij naakt uit bad stapt c.q. tegen het opnemen van links op www.nu.nl naar dat filmpje.
De Raad heeft overwogen dat een journalist die middels een duidelijk aangegeven hyperlink verwijst naar informatie van derden, niet zonder meer verantwoordelijk is voor de inhoud van de onderliggende informatie. Bij het plaatsen van een dergelijke link dient echter wel steeds een afweging gemaakt te worden tussen het belang dat met het plaatsen van een hyperlink in de publicatie is gediend en de belangen die hierdoor mogelijk worden geschaad.
Gebleken is dat klaagster op zich weinig bezwaren heeft tegen de publicatie van het filmpje. Zij heeft in een aantal interviews vrij laconiek op het verschijnen van het filmpje gereageerd en benadrukt dat zij zich daarvoor niet schaamt. Gelet hierop alsmede op het feit dat dit beeldmateriaal nauwelijks verschilt van foto's die klaagster en haar partner zelf op internet hebben geplaatst, maakt het plaatsen van het filmpje bij een van de gewraakte artikelen geen disproportionele inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van klaagster. Verder heeft de Raad in de zaak tegen www.telegraaf.nl mede in aanmerking genomen dat verweerder het filmpje direct van de website heeft verwijderd toen het gerucht rondging dat het gestolen materiaal betrof. Beide klachten zijn op dit punt ongegrond. Verder heeft klaagster bezwaar gemaakt tegen het feit dat op beide websites via hyperlinks en op www.telegraaf.nl ook door het noemen van een vindplaats is verwezen naar fotomateriaal waarop klaagster onder meer naakt is te zien in compromitterende posities. Gelet hierop en op het feit dat klaagster uitdrukkelijk heeft aangegeven geen toestemming te hebben gegeven voor publicatie van de (naakt)foto's, hebben verweerders met het plaatsen van de foto's bij de gewraakte berichtgeving niet op verantwoorde wijze het belang van klaagster bij de bescherming van haar privacy afgewogen tegen het maatschappelijke belang dat met de berichtgeving is gediend. Dat het fotomateriaal reeds op meerdere websites was geplaatst, betekent nog niet dat aan het belang van bescherming van klaagsters privacy geen gewicht meer toekomt. Met de publicatie van de foto's is klaagsters privacy disproportioneel aangetast. Een en ander leidt tot de conclusie dat verweerders met het plaatsen van hyperlinks naar de naaktfoto's in de berichtgeving grenzen hebben overschreden van hetgeen, gelet op de eisen van journalistieke verantwoordelijkheid, maatschappelijk aanvaardbaar is.
Trefwoorden:

· Privacy: beeldmateriaal, foto's, bekende persoonlijkheden
· Aard van het medium: internet, website Publicaties op www.rvdj.nl/2008/6 en www.rvdj.nl/2008/8

Manon Thomas / www.ad.nl
Uitspraak: ongegrond
Deze klacht heeft alleen betrekking op de plaatsing van een hyperlink/deeplink naar het filmpje waarin klaagster te zien is terwijl zij naakt uit bad stapt. Net als in de vorige zaken, heeft de Raad overwogen bij het plaatsen van een dergelijke link een afweging moet worden gemaakt tussen het belang dat met het plaatsen van een hyperlink in de publicatie is gediend en de belangen die hierdoor mogelijk worden geschaad.
Nu gebleken is dat klaagster op zich weinig bezwaren heeft tegen de publicatie van dat filmpje en het beeldmateriaal nauwelijks verschilt van foto's die klaagster en haar partner zelf op internet hebben geplaatst, maakt het plaatsen van het filmpje geen disproportionele inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van klaagster. Hierbij is in aanmerking genomen dat verweerder de link naar het filmpje direct van de website heeft verwijderd toen klaagster daarom vroeg. Met het plaatsen van de hyperlink naar het filmpje zijn geen grenzen overschreden.
Trefwoorden:

· Privacy: beeldmateriaal, foto's, bekende persoonlijkheden
· Aard van het medium: internet, website Publicatie op www.rvdj.nl/2008/7