Provincie Noord-Brabant


|DIT IS EEN GEZAMENLIJKE PERSBERICHT VAN PROVINCIE |
|NOORD-BRABANT EN STICHTING ERFGOED BRABANT I.O.   |

|Datum         |
|17 maart 2008 |
|Nummer        |
|50            |
Opening Jaar Religieus Erfgoed Extra impuls voor ruim 100 projecten

Brigite van Haaften, gedeputeerde Jeugd, cultuur en samenleving, heeft vandaag het Jaar van het Religieus Erfgoed geopend met het uitreiken van drie cheques. Een cheque van E 500.000 als extra eenmalige bijdrage voor de Bossche Sint-Jan en twee cheques aan twee inspirerende lokale projecten. Deze twee cheques vormen het begin van een extra financiële ondersteuning voor ruim 100 projecten.

Lokale projecten Voor het stimuleren van kleine inspirerende lokale publieksprojecten was aanvankelijk E 100.000 gereserveerd. Dat zou betekenen dat niet alle aanvragen gehonoreerd konden worden. De provincie heeft nu besloten alle aanvragen, en dat zijn ruim 100 projecten, financieel te ondersteunen voor een totaalbedrag van E 500.000. Van de ruim 100 aanvragen voor kleine inspirerende lokale publieksprojecten, heeft gedeputeerde Van Haaften de eerste twee cheques uitgereikt. De eerste cheque van E 2.190,00 is naar Goirle gegaan. De heemkundekring van Goirle besteedt tijdens fiets- en wandeltochten aandacht aan de historische kerken en kloosters in de gemeente. De tweede cheque van E 3.200,00 is voor Neerlangel. In Neerlangel houden enthousiaste vrijwilligers zich bezig met een leegstaand kerkje met de oudste Romaanse kerktoren van de hele provincie.

Bossche Sint-Jan De provincie wil stevig investeren in de cultuurhistorie van Brabant. De ruim 550 door het Rijk beschermde kerkelijke gebouwen, de door de gemeenten beschermde kerken en de 60 naoorlogse kerken die op de Cultuurhistorische Waardenkaart voorkomen behoren tot de 'Schatten van Brabant'. De provincie stelt 14 miljoen euro beschikbaar voor de restauratie van verwaarloosde Rijksmonumenten. In overleg met het Rijk wordt na de zomer bepaald aan welke Rijksmonumenten dit geld wordt besteed. Hierop vooruitlopend is nu alvast een extra bijdrage van E 500.000 aan de Bossche Sint-Jan verstrekt. Dit bedrag dient vooral als stimulans naar mogelijke andere sponsoren om gezamenlijk het laatste benodigde geld bij elkaar te krijgen om deze prachtige kerk weer in goede conditie te krijgen.

Geloven in Brabant Religieus erfgoed, zoals kerken, synagogen, kloosters, abdijen, komen steeds vaker leeg te staan. Het jaar 2008 is uitgeroepen tot Jaar van het Religieus Erfgoed. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor deze tendens en dan vooral over de leegstand en de mogelijke nieuwe functies voor deze gebouwen. De provincie Noord-Brabant wil de komende jaren extra aandacht voor het behoud van monumenten in het algemeen en geeft nu voor het religieus erfgoed een extra impuls.

Geloven in Brabant De stichting Erfgoed Brabant i.o. maakt zich, onder de titel 'Geloven in Brabant', sterk voor erfgoed in de meest brede zin van het woord. Behalve aandacht vragen voor behoud en herbestemming van kloosters en kerken, wil de stichting ook een accent leggen op andere aspecten van religieus erfgoed. Met verrassende activiteiten en evenementen, wil de Stichting een groot succes maken van het Jaar van het Religieus Erfgoed. De openingsmanifestatie van vanmiddag was een succes en dient als voorproefje voor de rest van het jaar met als doel veel regionale en lokale activiteiten. De Stichting Erfgoed Brabant i.o. komt voort uit een fusie van de stichting Brabantse Regionale Geschiedbeoefening, de Brabantse Museumstichting en de stichting het Brabants.



Provincie Noord-Brabant