Ministerie van Financiën

IMF: Sterke basis beschermt Nederland tegen effecten financiële turbulentie.

nieuwsbericht | 17-03-2008 | Directie Voorlichting

Volgens het IMF heeft de financiële turbulentie vooralsnog geen effect gehad op de economische prestaties van Nederland. Op het gebied van groei en inflatie behoort Nederland tot de beste landen van Europa. Ook voor de komende jaren verwacht het IMF een aanhoudende groei, hoewel er onzekerheden zijn die samenhangen met de turbulentie op de financiële markten. Het IMF geeft hoge cijfers voor het Nederlandse begrotingsbeleid en noemt de budgettaire positie van Nederland sterk. Om de vergrijzingproblematiek aan te pakken, stelt het IMF voor om binnen de begrotingsregels ruimte te zoeken voor een verdere verhoging van het begrotingsoverschot en pleit het voor structurele hervormingen op de arbeidsmarkt. De staat van de financiële sector in Nederland wordt robuust genoemd en het financiële toezicht wordt als best practice gekenmerkt.

Het IMF raamt de groei van 2007 op 3 ½ procent (het hoogste groeicijfer sinds 2000). Voor 2008 verwacht het een iets lagere economische groei van circa 2 ¼ procent. Voor de middellange termijn wordt een groei van circa 2 procent per jaar verwacht. De missie wijst op onzekerheden rond deze raming en geeft aan dat deze zowel beter als slechter kan uitvallen. Het IMF geeft een hoog cijfer aan het Nederlandse begrotingsbeleid en verwelkomt verbeteringen (zoals het verminderen van de procyclische werking door het buiten de kaders plaatsen van de renteuitgaven) die door het huidige kabinet zijn aangebracht. Het IMF verwelkomt het kabinetsvoornemen van een 1 procent-overschot in 2011. Maar omdat nog een financieel houdbaarheidsgat resteert, heeft een nog hoger overschot de voorkeur. Het IMF stelt niet dat de begrotingsregels gedurende deze kabinetsperiode moeten worden aangepast, maar dat binnen de begrotingsregels meevallers zoveel mogelijk benut moeten worden om het saldo te verbeteren.

Om arbeidstekorten aan te pakken, de groei te verhogen en de vergrijzingproblematiek te verminderen, stelt het IMF een aantal structurele maatregelen voor (zoals het verlagen van de belastingdruk op arbeid en strengere voorwaarden bij arbeidsongeschiktheid en werkloosheid). Daarnaast wijst het op mogelijkheden om drempels voor ondernemerschap weg te nemen. In dit verband wordt het doel om administratieve lasten met nog eens 25 procent terug te dringen verwelkomd.

Het IMF wijst op de stress-testen van uitmuntende kwaliteit die door DNB worden uitgevoerd. De uitkomsten hiervan geven aan dat de Nederlandse financië le sector wel tegen een stootje kan. In het algemeen nemen Nederlandse banken minder risico's dan hun collega-banken in het buitenland. IMF benadrukt daarnaast het belang van transparantie ten aanzien van de omvang van de activiteiten op het gebied gesecuritiseerde producten. Ook wijst het IMF op de uitdagingen voor het toezicht bij grensoverschrijdende financiële instellingen.

Het IMF zorgt voor de stabiliteit van het internationale monetaire systeem. Om de stabiliteit te handhaven houdt het IMF jaarlijks zogenaamde artikel IV-consultaties. Tijdens deze consultaties wordt het financieel-economische beleid van een land onder de loep genomen. Van 6 tot 17 maart is Nederland bezocht door een IMF-delegatie. Dit heeft geleid tot voorlopige conclusies waarin een oordeel wordt gegeven over het beleid van ons land. Op basis van het werkbezoek zal het IMF een landenrapport over Nederland opstellen dat later dit jaar beschikbaar is via de IMF-website.

Meer informatie


* Concluding statements IMF
Bijlage | 17-03-2008 | PDF bestand, 37.0 kb


* Laatst aangepast: 17-03-2008