GAIA


___________________

Persbericht © GAIA

17 maart 2008

200 betogers tegen hondenkwekerij in Sint-Lievens-Houtem

Op initiatief van de Anti Broodfok Actie (ABA), met de steun van de Belgische Landelijke Inspectiedienst Dierenwelzijn (BLID) en GAIA, trokken zondagmiddag 200 actievoerders met een 60-tal honden naar de hondenkwekerij in Sint-Lievens-Houtem. Het werd een stille mars, die was georganiseerd uit protest tegen de vele wantoestanden in de kwekerij.

De wanpraktijken kwamen vorige week aan het licht, nadat een werkneemster foto's genomen had van een frigo, die uitpuilde van de dode pups. Ze filmde ook verwaarloosde en slecht verzorgde pups en moederdieren. Ze was ook getuige geweest van ernstige mishandelingen.

> Getuigenis over de wantoestanden in de kwekerij

Op grond van die getuigenis voerde de Federale Overheidsdienst Dierenwelzijn van de bevoegde minister van Volksgezondheid Onkelinx vorige week een inspectie uit. Dat onderzoek loopt nog.

Voor de betogers duurt dit allemaal veel te lang. Ze willen dat er maatregelen getroffen worden om de wantoestanden te doen stoppen.

Er werd één minuut stilte gehouden aan de fokkerij, waar de manifestanten op de achtergrond de honden in de fokkerij hoorden blaffen. Marc Vermesen van ABA, Dirk Blanchart van BLID en Michel Vandenbosch van GAIA spraken de betogers toe.

Michel Vandenbosch: 'Hondenslavernij bestaat. Daar achter de bomen ligt de hondenfabriek, waar fokteven als kweekmachines worden uitgeperst. Dag in dag uit sterven hier pups, weerloze en onschuldige slachtoffers van voortdurende wanpraktijken. Voor de uitbaters telt enkel het winstbejag. Het dierenwelzijn kan hen geen barst schelen. En dit is maar het topje van de ijsberg. Zolang de overheid de "broodfokkerijen" blijft toelaten, zullen dergelijke wantoestanden blijven duren.'

BLID, GAIA en ABA willen dat de erkenning van de kwekers wordt ingetrokken en dat de uitbaters vervolgd worden voor zware inbreuken op de dierenwelzijnswetgeving

Inmiddels dienden GAIA en BLID klacht in bij het parket van Oudenaarde.