Gemeente Winterswijk


Klussendienst zoekt mensen 'Voor elkaar!'


13 maart 2008

Winterswijk - De Klussendienst Winterswijk is op zoek naar vrijwilligers die af en toe de handen uit de mouwen willen steken. Deelnemers zitten niet aan vaste uren of dagdelen vast. Ook mensen die af en toe een ander willen helpen zijn van harte welkom. De Klussendienst is een jaar geleden gestart en een initiatief van het wijkwerk. De uitvoering ligt bij Stichting Welzijn Winterswijk. Het doel van de Klussendienst is het verrichten van (kleine) klussen in en om het huis van inwoners van Winterswijk. De Klussendienst is vooral bestemd voor mensen met een laag inkomen die niet in staat zijn om zelf een klus te klaren. De Klussendienst wil vooral een bijdrage leveren aan het langer zelfstandig blijven wonen van ouderen.

Naar sommige klussen blijkt zoveel vraag te zijn dat de Klussendienst hieraan geregeld niet kan voldoen. Het gaat daarbij met name om klussen in de tuin, verschillende montagewerkzaamheden en (klein) behang- en schilderwerk. Maar ook voor andere klussen is de Klussendienst op zoek naar mensen die af en toe de handen uit de mouwen willen steken. Het gaat om eenvoudige werkzaamheden waarbij het behulpzaam zijn belangrijker is dan deskundigheid. Dat de medewerkers het werk erg dankbaar vinden blijkt volgens Gout, coördinator Klussendienst, uit vele reacties. "Ze klaren de klusjes vooral voor de menselijke waardering. Juist dat schouderklopje, een blij gezicht of kopje koffie met een praatje is tegenwoordig onbetaalbaar! Vandaar dat we als Klussendienst hebben gekozen voor het motto 'Voor elkaar!'

Informatiebijeenkomst
Op 3 april a.s. organiseert de Klussendienst een informatieavond voor geïnteresseerden. Die zijn vanaf 19.15 uur van harte welkom in wijksteunpunt de Oosthoek aan de Olmenstraat 37 te Winterswijk. Medewerkers van de Klussendienst zullen vanaf 19.30 uur over dit werk vertellen en vragen beantwoorden.

Rapport "De Klussendienst goed op weg!"
Uit het onlangs verschenen rapport "De Klussendienst goed op weg!" blijkt dat de dienst in het eerste jaar meer dan tweehonderd keer in actie is gekomen. Het ging daarbij om alle mogelijke klussen, van het vervangen van een lamp, het repareren van een lekkende kraan tot grasmaaien en het bijhouden van de tuin. Toch zijn dit maar enkele van de vele tientallen soorten werkzaamheden die zijn uitgevoerd.

Bereik doelgroep
De Klussendienst rekent een tarief van ¤ 3,- per uur en ¤ 3,- voorrijkosten. Voor ¤ 25,- kan een strippenkaart worden aangeschaft die goed is voor 10 uur klussen. Uit het rapport blijkt ook dat de Klussendienst de doelgroepen goed bereikt. De meeste aanvragen werden ingediend door ouderen en alleenstaande vrouwen. Belangrijke redenen om de Klussendienst in te schakelen zijn leeftijd, ziekte, handicap of het zelf niet handig zijn. De meeste klussen werden relatief snel, goedkoop en naar tevredenheid van de aanvragers uitgevoerd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Willem Gout, Coördinator Klussendienst bij Wijkwerk Winterswijk, via tel.nr. (0543) - 536379