Leefbaar Rotterdam

maandag, maart 17, 2008

Komst tweede kolencentrale op Maasvlakte lijkt zeker

Dat niet elke partij pal staat voor haar idealen, bleek vorige week donderdag tijdens een debat over de bouw
van een kolencentrale op de Maasvlakte. Hoewel de komst van kolencentrales lijnrecht tegen haar idealen indruist, trekt GroenLinks geen enkele politieke consequentie.

Zoals het er nu naar uit ziet, verrijzen er op korte termijn twee kolencentrales op de Maasvlakte die heel veel verontreiniging veroorzaken. Daar staat dan alleen geen slurptax tegenover. In dit geval wordt Rotterdam ook geconfronteerd met een tamelijk bizarre energiepolitiek die door de huidige regering wordt gevoerd. Nederland importeert immers al jaren schone en veilige kernenergie uit Frankrijk maar gaat straks vervuilende energie uit kolen exporteren.

De bouw van de kolencentrale valt ook niet te rijmen met het 50 miljoen kostende Rotterdam Climate Initiative. Het college en een krappe raadsmeerderheid gaan akkoord met plaatsing, omdat door E.ON voldoende garanties zouden zijn afgegeven omtrent de milieuaspecten. Garanties die door SP raadslid Leo de Kleijn terecht als boterzacht werden afgedaan. Voor het afvangen en opslaan van CO² bestaan op dit moment geen beproefde methodes; evenmin voor het milieuvriendelijk en veilig delven van kolen. Kolenwinning kost elk jaar aan duizenden mensen het leven.

Door middel van een motie probeerde GroenLinks raadslid Arno Bonte de raad zover te krijgen, de bouw van de kolencentrale niet toe te staan. In de gemeenteraad bleek de fractiediscipline van de PvdA evenwel sterker dan het milieubewustzijn. Uiteindelijk bleek dit ook te gelden voor Groenlinks, aangezien men niet de uiterste consequentie trok en uit de coalitie stapte. Dit is overigens de tweede kolencentrale die tijdens dit duurzame college met Groenlinks en de PvdA gebouwd gaat worden.