FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Overleg kleinmetaal komt weer op gang

De werkgevers in de kleinmetaal zijn bereid om weer te gaan praten. In een brief nodigen zij de vakbonden hiertoe uit. In reactie op deze uitnodiging stellen de vakbonden voor om op Goede Vrijdag bij elkaar te komen, om te onderzoeken of er inmiddels een basis is voor een nieuw akkoord.

Jan Berghuis, landelijk onderhandelaar FNV Bondgenoten: "We willen zeker met ze praten, maar we zijn nog niet optimistisch."

Voordat de gesprekken beginnen wil FNV Bondgenoten eerst overleg met haar kaderleden en de bestuurders in de regio. Berghuis: "We willen goed voorbereid het gesprek in. Voordat we gaan praten, willen we precies weten wat ons mandaat is. Er wordt inmiddels al voor de vierde week gestaakt, dus er moeten grote stappen gezet worden door de werkgevers. We hebben tot nu toe geen enkele aanwijzing dat ze met echte toezeggingen komen."

Om tot een akkoord te komen, is een goed loonbod niet voldoende. "We hebben om een vloer of een vakliedentoeslag gevraagd. We willen meer investeringen in scholing, de leeftijdsdagen mogen niet afgeschaft worden. Dat zijn allemaal harde eisen, waar de vaklieden in de branche heel zwaar aan tillen. Dat ze willen onderhandelen is een stap in de goede richting, maar dat betekent niet dat we onze eisen laten varen,"aldus Berghuis.

Tot aan het overleg wordt er overal in het land nog gestaakt. Op dinsdag 18 maart wordt er gestaakt bij de volgende bedrijven:
* Hoekse Waard: Trijselaar Vermeer Snijders Electro te Numansdorp, Smith Carrosserie, Marflex en Schaaf en Boor te Oud Beijerland en P. Ruizeveld te 's-Gravendeel, actiecentrum: Saloon Newland, Rijksstraatweg 30 te Klaaswaal van 7.00 tot 9.00 uur
* Groningen: BAM Techniek, AXIMA en De Energiewacht, actiecentrum, regiokantoor FNV Bondgenoten, Leonard Springerlaan 23 te Groningen, van 7.00 tot 9.00 uur.

* Emmen: Hummels en BAM Techniek, actiecentrum: Het Wapen van Emmen, Schimmenweg 1 te Emmen, van 7.00 tot 9.00 uur.
* Valkenswaard: VDL Bova, actiecentrum: Hotel Van der Valk, Aan de A2, Stijn/Urmond of Zaal Maenen, Leenderweg 58 te Valkenswaard, van 8.30 tot 11.00 uur

---