Ingezonden persbericht


Stilstaan bij het belang van een fijne leeromgeving

Basisonderwijs viert 'De week van de fijne school'

17 maart - De schoolweek van 17 tot en met 20 maart is uitgeroepen tot 'De week van de fijne school'. De week staat voor tal van basisscholen door heel Nederland in het teken van leuke activiteiten, waaronder een schoolpleinspel en een sponsoractie. Het initiatief is afkomstig van Ciske de Rat Foundation. De achterliggende gedachte: duidelijk maken hoe belangrijk scholen zijn voor het welzijn van kinderen én de maatschappij als geheel.

De opvoedkundige functie van de school neemt steeds grotere vormen aan. Bovendien nemen de eisen vanuit de maatschappij aan scholen alsmaar toe, zo constateert Ciske de Rat Foundation (CRF). De stichting vindt het belangrijk de vitale rol van het basisonderwijs eens extra te benadrukken. Daarom organiseert zij 'De week van de fijne school'. In deze week, waarin allerlei activiteiten plaatsvinden, staan aandacht en waardering voor de fijne school centraal. De projectweek vindt vanaf 17 maart voor het eerst plaats.

Activiteiten
Vier dagen lang staan samen spelen, leren en leven op school centraal. Dit gebeurt onder andere met een groot samenwerkingsspel op het schoolplein, uitdagende activiteiten en een aantrekkelijke sponsoractie waarmee de school geld kan verdienen (via verkoop in huiselijke kring). De meeste activiteiten hebben een vrijblijvend karakter. Initiatiefnemer René van de Camp van CRF licht toe: "De scholen bepalen grotendeels zelf hoe zij de week invullen. Bovendien hoeven ze heel weinig voorbereidingen te treffen. 'De week van de fijne school' is niet alleen een feest voor de kinderen, maar ook voor leerkrachten en de directie."

Ciske de Rat Foundation
CRF maakt zich sterk voor alle kinderen in Nederland die - om wat voor reden dan ook - niet de kans krijgen om écht kind te zijn. Vaak gaat het om problemen die min of meer 'onzichtbaar' blijven voor de buitenwereld, maar die grote gevolgen hebben voor het welzijn en de ontwikkeling van het kind zelf. René van de Camp: "Denk aan kinderen die opgroeien onder de armoedegrens, kinderen die worden verwaarloosd, misbruikt of mishandeld, kinderen met verslaafde of ernstig zieke ouders, kinderen die geen contact meer hebben met hun ouders en kinderen met een gedragsstoornis. Via diverse initiatieven probeert CRF deze kinderen een helpende hand te bieden."

Fijne school
CRF is actief op diverse fronten. Zo ondersteunt de organisatie initiatieven op het gebied van vakanties, logeren en dagactiviteiten. Daarnaast is er de campagne 'positieve omgang voorkomt uitval', waarmee CRF ervoor probeert te zorgen dat ook bijzondere kinderen gewoon kunnen deelnemen aan het sociale leven. Het bevorderen en creëren van een veilig pedagogisch klimaat op school is een ander aandachtspunt. In dit kader organiseert CRF 'De week van de fijne school'. "Want kinderen die opgroeien onder moeilijke omstandigheden hebben ook op school extra aandacht nodig. Juist bij hen heerst een grote behoefte aan een fijne school waar ze zo gewoon mogelijk samen met andere kinderen kunnen leren en leven", vertelt René van de Camp.

Noot voor de redactie /

Ingezonden persbericht