Nieuwe vetvervanger op zetmeelbasis

17 maart 2008 - TNO heeft een vetvervanger op zetmeelbasis ontwikkeld, die als clean label ingrediënt toegepast kan worden. Het ingrediënt is in lage concentraties al functioneel. Hierdoor is minder van het ingrediënt nodig, wat leidt tot een lagere energie-name bij consumptie.

Door zetmeel in water te verhitten bij zeer hoge temperatuur wordt een romig en smeerbaar geleerbaar product verkregen; genaamd 'superheated starch'. Hierdoor kan het ingrediënt als vetvervanger toegepast worden. Superheated Starch heeft als belangrijkste voordeel ten opzichte van maltodextrine (de gangbare, eveneens op zetmeel gebaseerde vetvervanger) dat het bij aanmerkelijk lagere concentratie al functioneel is. Dit leidt tot een lagere energie-inname bij consumptie. Ook is het nieuwe product bruikbaar in instant toepassingen. Door het product een UHT behandeling te geven ontstaat na afkoelen al bij lage concentratie een glad te snijden gegeleerd product. Een bijkomend voordeel is dat de viscositeit tijdens de processing laag blijft. 'Superheated starch' is een fysisch gemodificeerd zetmeel en is dus 'clean label', evenals maltodextrine. Het kan met bestaande technologie op industriële schaal worden geproduceerd.

Octrooi

Op deze vinding van TNO was al eerder octrooi aangevraagd (WO2004/069877). Momenteel wordt actie ondernomen om het ingrediënt te commercialiseren. Verschillende ingrediëntenleveranciers hebben al belangstelling getoond.

Meer informatie

Meer informatie over 'superheated starch' is te vinden in het tijdschrift Food Hydrocolloids, dat onlangs online verschenen is (doi:10.1016/j.foodhyd.2008.01.006). U kunt het artikel bij TNO opvragen.