Gemeente Alkmaar


Alkmaar, 17 maart 2008

Onderzoek naar wonen boven winkels

Wonen boven winkels staat weer nadrukkelijk op de agenda in Alkmaar. Wethouder Henk Hansen (Wonen) is overtuigd dat wat elders mogelijk is ook in Alkmaar moet lukken. Hij heeft het initiatief genomen tot een evaluatie van de pogingen die de afgelopen 10 jaar zijn ondernomen tegen de achtergrond van een hernieuwde inventarisatie van de mogelijkheden.

Kansen
Er blijken goede mogelijkheden te zijn, die met professionele en duurzame samenwerking in te vullen zijn met nieuwe woningen. Het initiatief is gedeeld met de woningstichtingen Woonwaard, Van Alckmaer en het adviesbureau acquiReal uit Maastricht. Resultaat: een intentieverklaring tussen partijen om met vereende krachten te proberen in het kernwinkelgebied van de binnenstad van Alkmaar weer bewoonbaar te maken door gebruik te maken van de leegstaande verdiepingen. Wethouder Henk Hansen: "Deskundigen stellen dat de kansen voor wonen boven winkels eerder zijn toegenomen dan zijn afgenomen, omdat deze partijen ook elders vertrouwd zijn geraakt met wonen boven winkels. En wonen boven winkels kan en moet bijdragen aan een betere leefbaarheid en een grotere aantrekkingskracht van de Alkmaarse binnenstad voor bewoners en bezoekers."

Minstens 300 woningen
In de binnenstad van Alkmaar is ruimte voor tenminste 300 woningen. Dat gegeven is niet nieuw. Wel dat de binnenstad van Alkmaar zich de afgelopen jaren dynamisch heeft ontwikkeld. Dat kan tenminste worden afgeleid uit de belangstelling van en aankoop door (inter-)nationale eigenaren en winkelketens voor panden en vestigingen in Alkmaar. In de Langestraat is de helft van de winkelpanden in minder dan 10 jaar van eigenaar verwisseld. Ook zijn er veel nieuwe huurders bijgekomen.

Ook in Alkmaar?!
Wonen boven winkels staat volop in de belangstelling in Nederland. Er staan 30.000 - 40.000 verdiepingen leeg in de grotere en kleinere binnensteden. Centrumstedelijk wonen kent een grote belangstellingen van studenten en jongeren. Er is een landelijke vereniging Wonen boven Winkels Nederland opgericht. Leegstand én belangstelling voor wonen in de binnenstad zijn ook in Alkmaar herkenbaar aanwezig. Om succesvol op die situatie in te kunnen spelen is ten opzichte van eerdere planvorming sprake van een andere aanpak:
1. Er wordt nu geopteerd voor zelfstandige, maar kleinere woningen (studio's) van ca. 30 - 50 m² voor jongeren tot ca. 30 jaar en studenten.
2. Er wordt vooral gebruik gemaakt van bestaande verdiepingen en minder toegevoegd, zodat de bestaande casco's voldoen.
3. De woningstichtingen zijn nu bereid de woningen voor eigen rekening en risico te ontwikkelen en te verhuren en eventueel op termijn te verkopen.
4. De gemeente wil subsidies beschikbaar stellen, die in de pas lopen met wat landelijk (in andere grote gemeenten) bieden.

Proef op de som
De woningstichtingen Woonwaard en Van Alckmaer bekijken in goede samenwerking met acquiReal een aantal locaties. Daarvoor worden haalbaarheidsstudies uitgevoerd en vindt overleg plaats met eigenaren en gebruikers. De locaties betreffen gezamenlijk 120 -150 woningen. Het is nadrukkelijk de bedoeling in 2008 de eerste contracten te ondertekenen en met de voorbereiding van de bouw te beginnen.


Noot voor de redactie,