Ingezonden persbericht



PERSBERICHT -

Excelsior Recordings presents:

Blue Flamingo, 78 r.p.m.; release 14 april

'Ik grossier in dromen,' dat antwoord ik soms als mensen mij vragen wat ik doe voor de kost. Natuurlijk kan ik vertellen dat ik mij onder andere bezig houd met het verzamelen van 78-toeren platen en dat ik ze voor publiek draai als DJ onder de naam Blue Flamingo. Dat is echter slechts de vorm.

Blue Flamingo is Ziya Ertekin. Op 78 r.p.m. heeft hij drie muzikale reizen samengesteld. Blues, R&B, hot jazz, rumba negra en exotica ontmoeten elkaar.

Ik hou van muziek. Ik ken geen kunstvorm die zo direct binnenkomt, emoties overbrengt en bespeelt. Het is zo krachtig dat het mensen spontaan kan laten lachen of huilen, verborgen verlangens laat opborrelen, massa's kan opruien of nog sterker, zelfs de meest gereserveerden onder ons verleidt te gaan bewegen op haar pulsen. Het meest uitzonderlijke is misschien nog wel dat muziek het vermogen heeft om zich te hechten met onze herinneringen en dromen. Muziek is onzichtbaar, niet tastbaar of materieel. Ik denk niet dat wij ons kunnen voorstellen welk een verbazing het moet hebben gewekt toen Edison in 1887 ontdekte hoe hij zoiets ongrijpbaars als geluid kon vangen. De 78-toeren plaat is voor mij de mooiste vorm waarin dat wat onzichtbaar is visueel wordt en het niet tastbare, materieel. Gestold geluid; inktzwart. Het zijn kleine kunstwerkjes. Wellicht ben ik bevooroordeeld. In een wereld die steeds meer gericht is op gemak, gaat het bij het verzamelen van 78-toeren platen juist om de mateloze bereidheid om moeite te doen voor een bijzondere ervaring. Ik hoop dat ik met deze cd iets van dit alles kan overbrengen op u, de luisteraar.

www.excelsior-recordings.com

Er zijn promo-exemplaren van Blue Flamingo opvraagbaar. Ook een index/playlist van 78 r.p.m. is beschikbaar. Er zijn ook interviewmogelijkheden met Ziya Ertekin.

Coverbeeld is downloadbaar van www.het-monumentale.nl/downloads.php

EINDE PERSBERICHT -