Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
maart 2008

Studenten Meubelontwerpen van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten scheppen op innovatieve wijze onderwaterwereld tijdens il Salone del Mobile

Jonge, eigenzinnige ontwerpers van de studierichting Meubelontwerpen aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) laten met hun meubels een virtuele onderwaterwereld op il Salone del Mobile in Milaan tot leven komen. Tijdens de tentoonstelling van de Royal Dutcheese, die van dinsdag 15 tot en met maandag 21 april geopend is, kunnen bezoekers via een Augmented Reality (AR) headset deze wereld bewonderen. De compleet innovatieve manier van meubels tentoonstellen, vindt fuori salone (buiten de beurs) plaats in de voormalige kaasfabriek aan de Custodi 6, een geheel nieuwe locatie tijdens il Salone del Mobile in de levendige wijk Tortona.

De KABK in Den Haag is de enige academie in Nederland die een gelijkwaardige opleiding in Interieurarchitectuur en Meubelontwerpen binnen een afdeling verenigt. De meubelontwerper richt zich al tijdens zijn studie op de beheersing van het meubel in al zijn facetten: in ambachtelijke en zelfproducerende zin, maar ook ten behoeve van de industrie. Door internationaal verschuivende markten moet hij in staat zijn tot een mondiale aanpak, waarin hij zijn eigen profiel ontwikkelt. Tijdens il Salone del Mobile krijgen jonge ontwerpers van de KABK de kans om deze eigenheid, sterke visuele verbeeldingskracht en een absolute beheersing van de materie in de ontwerpwereld te tonen.

Innovatieve meubelpresentatie
Enerzijds kan het meubel als product worden opgevat, anderzijds krijgt het meubel altijd in relatie met het interieur een plaats en speelt de omgeving daarom een belangrijke rol. Zo ook bij de tentoonstelling van de Royal Dutcheese, waar op de eerste verdieping van het pand de bezoeker ogenschijnlijk een volledig lege ruimte aantreft. Maar schijn bedriegt. Studenten Meubelontwerpen bootsen in samenwerking met het AR + RFID Lab een onderwaterwereld na, waarin werkelijke objecten de virtuele wereld beïnvloeden. Zo ziet de bezoeker via de mobiele headset of op een van de gebeamde schermen Iena, een handgemaakte, uit essenhout gebogen, stoel van Paul Timmer samen met de uit rubber gesneden lamp Hang me van Iris Bijvelds voorbij drijven en zinkt Melanie Luchtenvelds epoxyharstafel Resin Madness naar beneden. De bezoeker neemt ook een kijkje in de insectenwereld van Neeltje Schoenmaker, de pasafgestudeerde textielontwerperster. Schoenmaker ontving onlangs de Zuid-Hollandse vormgeversprijs in de categorie productontwerp. Naast Schoenmaker is ook werk van andere studenten Textiel te zien.

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten (KABK) is ervan overtuigd dat kunst, nationaal en internationaal, een van de meest innovatieve energiebronnen voor de maatschappij is. Eigenzinnige kunstenaars en ontwerpers houden deze bronnen levend. Voor meer informatie over de KABK kunt u onze website bezoeken: www.kabk.nl Bachelor studies: Beeld en Geluid / ArtScience, Beeldende Kunst, Grafisch Ontwerpen, Interactive / Media / Design, Interieurarchitectuur, Fotografie en Textiel en Mode. Master studies: Type and Media, Image and Sound / ArtScience en Post Graduate Course Industrial Design; Photographic Studies and Media Technology (beiden van de Faculteit der Kunsten, Universiteit Leiden)

Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten
Prinsessegracht 4
2514 AN Den Haag
Nederland
www.kabk.nl

Foto: Hang me Iris Bijvelds en Beeld Hang Me Iris Bijvelds Titel: Lamp Hang me
Ontwerper: Iris Bijvelds
Vanuit plat materiaal wordt een 3D rubberen lamp gecreeërd. Het rubber is zo ingesneden dat het materiaal bij het ophangen uit gaat hangen en een kap creëert voor de lamp. Door de lijnen van de kap word het licht gebroken en ontstaat er een speels lichtspel op de muur. De lamp is in allerlei kleuren en in allerlei vormen te maken. In een lap rubber kun je op verschillende plekken het kapje in stansen.

Foto: Epoxyhars tafel Melanie Luchtenvelds
Titel: Resin Madness
Ontwerper: Melanie Luchtenvelds
Tafel van Epoxyhars en RVS. Tafelblad is in een gekreukte plastic zak rondom het metalen frame gegoten. Dit geeft een kreukelig en speels resultaat. De kreukels versus het strakke stramien van het frame contrateren en versterken elkaar.

Foto: Iena Paul Timmer
Titel: Iena
Ontwerper: Paul Timmer
Hangemaakte stoel uit gebogen essenhout

Foto: Neeltje Schoenmaker
Titel:
Ontwerper: Neeltje Schoenmaker
Katoenen doek met digitale print en foliebewerking. Het is ontstaan uit een serie doeken met een beeldtaal die doet denken aan de wereld van insecten. Het levert een krachtig resultaat op door de bijzondere dessins, de vervreemdende kleuren, de texturen en de glanzende details.

Foto: AR RFID LAB
Titel:
Ontwerper: AR + RFID LAB
Augmented Reality behelst het toevoegen van digitale beelden aan de werkelijkheid, door middel van het kijken door een speciale head set. Door middel van het toepassen van RFID, radio frequency identification - chips waarop een code staat -, maar ook door het werken met een 'data-handschoen', kan interactief worden omgegaan met de beelden.

============
Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht