Gemeente Rotterdam
'Overtref jezelf in Rotterdam-Zuid': startsein door wethouder Geluk

Studenten coachen vmbo-leerlingen na schooltijd

Twintig vmbo-leerlingen van het Nova college uit Rotterdam-Zuid kunnen de komende jaren rekenen op één-op-één coaching door studenten van de Hogeschool Rotterdam. Het doel is door persoonlijke coaching ervoor te zorgen dat de leerlingen hun mbo-diploma niveau 3 of 4 halen en zo mogelijk een daarop volgend hbo-diploma. Wethouder Geluk opent op
maandag 17 maart aanstaande om 16.30 uur het stageleercentrum 'Overtref Jezelf' aan de
Sandelingstraat 80. U bent van harte uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn.

Het project is een initiatief van ProDelta, een multinationale onderneming die een vooraanstaande positie inneemt in de markt voor onder andere industrieel vastgoed, kranen en hoogwerkers. In september verhuist ProDelta, dat Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen serieus neemt, namelijk van Spijkenisse naar het Rotterdamse Scheepvaart kwartier en om dit te vieren biedt ProDelta de gemeente Rotterdam dit project aan. Op verzoek van en gefinancierd door ProDelta heeft de Hogeschool Rotterdam de organisatie en uitvoering van het project 'Overtref Jezelf' in handen genomen.

Na schooltijd

Vanuit het Pact op Zuid stelt Woonstad Rotterdam de locatie beschikbaar en zorgt de gemeente voor professionele begeleiding van de hbo-studenten. De Hogeschool, ProDelta en de Gemeente Rotterdam hebben een manier gezocht waarop de studenten van de Hogeschool de leerlingen kunnen ondersteunen in hun weg naar een diploma en bij de keuze voor een opleiding en carrière.
Dit kan bijvoorbeeld gaan om bijlessen, maar ook om een goed gesprek of een bezoek aan een bedrijf in de regio voor beroepsoriëntatie. De studenten helpen de jongeren om alles uit zichzelf te halen en 'zichzelf' te overtreffen'. Het coachen van de leerlingen dient voor de studenten als stage.

Potentie

Het gaat om leerlingen die de potentie hebben om een hbo-diploma te halen, maar daartoe vanuit hun omgeving weinig tot geen stimulans krijgen. Naast het feit dat het project een positief effect heeft op de jongeren, zou het ook een stimulans kunnen betekenen voor anderen in de directe omgeving van de deelnemende jongeren. Het is de bedoeling dat het project in 2009 plaats biedt aan 30 tot 60 vmbo-leerlingen. De leerlingen zijn enthousiast over de begeleiding die ze tot nu toe hebben gehad. "De aandacht van mijn mentor vind ik het leukst. We kunnen veel doen en samen veel leren," en "Dankzij dit project leer ik hoe ik in mijn toekomst moet kijken, dat geeft mij veel motivatie," zijn veelgehoorde geluiden.

Project van ProDelta in samenwerking met:

Noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam