Bijleveld bezoekt project vereenvoudiging aanvraag bijstand Duiven

Persuitnodiging

Staatssecretaris Bijleveld bezoekt project vereenvoudiging aanvraag bijstand Duiven

Staatssecretaris Bijleveld van het ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties bezoekt maandag 17 maart de gemeente Duiven.
Duiven is samen met Zevenaar, Rijnwaarden en Westervoort vorig jaar gestart met het vereenvoudigen van aanvragen bijzondere bijstand. Om dat te bereiken wordt gebruik gemaakt van reeds bekende gegevens van de aanvrager. Met deze gegevens wordt pro-actief bekeken of iemand ook in aanmerking komt voor andere voorzieningen. Zo hoeft iemand veel minder aanvragen te doen (minder formulieren) en ook minder bewijsmateriaal te overleggen. De aanvrager weet meteen waar hij aan toe is.
Een eerste resultaat is dat in plaats van 10 verschillende formulieren straks 1 (ook gedigitaliseerd) formulier kan worden ingevuld. De mogelijkheden worden onderzocht om met de eenmalig verstrekte gegevens ook kwijtscheldingsverzoeken af te handelen (zodat iemand dat niet allemaal afzonderlijk moet aanvragen).
Staatssecretaris Bijleveld laat zich informeren over dit project, dat wordt gefinancieerd door Binnenlandse Zaken.

Dit project sluit aan bij de toptien van knelpunten die burgers ervaren in hun contact met de overheid. Staatssecretaris Bijleveld heeft het op zich genomen deze knelpunten te verbeteren. Een van die top10-punten is dat mensen aangaven erg veel moeite te moeten doen voor het aanvragen van bijstand en bijzondere bijstand. Samen met haar collega Aboutaleb van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en met gemeenten wil Bijleveld dit vereenvoudigen.

Programma:

10.00 uur
Aankomst staatssecretaris Bijleveld bij het gemeentehuis van Duiven
Kastanjelaan 3, Duiven

10.05 uur
Welkomstwoord Wethouder Goossen

10.10 uur
Toelichting op de stand van zaken van het project Vereenvoudiging Plus door de heer Rauws, projectleider gemeenten

10.20 -10.30uur
Mogelijkheid voor journalisten voor het stellen van vragen

Voor top-10 knelpunten zie:
http://www.minbzk.nl/
onderwerpen/dienstverlening-van/administratieve/10-knelpunten-van

Noot voor redacties (