VVD


17-3-2008

Glen Mills moet kunnen doen wat nodig is

De VVD is verrast door de kritiek van de Inspectie voor de Jeugdzorg op jeugdinstelling Glen Mills.

Woordvoerder Ineke Dezentjé Hamming: "Natuurlijk moet de wet worden nageleefd, maar je moet uitgaan van wat kennelijk noodzakelijk is om het onacceptabele gedrag van deze jongeren te doorbreken."

Glen Mills kwam in het nieuws omdat de school incidenteel gebruik maakt van 'holding', het in bedwang houden van een persoon, om iemand rustig te krijgen. Dit blijkt tegen de wet te zijn.

Dezentjé:"Ik ben verbaasd dat Glen Mills niet over de wettelijke middelen beschikt om excessen bij deze jongeren echt aan te pakken. Als dat nu niet het geval is, dan moeten we daar inderdaad heel gauw over praten!"
Minister Rouvoet voor Jeugd en gezin gaat bekijken of Glen Mills een instelling voor gesloten jeugdzorg kan worden, maar zegt daar tot de zomer voor nodig te hebben. De VVD roept ondanks de urgentie op te bekijken of dit wellicht voor meer instellingen geldt.

Dezentjé: "Ik wil dat instellingen en hun medewerkers zo snel mogelijk weten waar ze aan toe zijn. Zij moeten alle dagen kunnen doen wat nodig is, en dan is de zomer ver weg."