Gemeente Enkhuizen

Enkhuizen geslaagd voor inspectie speelplaatsen door de VWA

Onlangs heeft de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bij de gemeente Enkhuizen een controle uitgevoerd op het beheer van de gemeentelijke speelplaatsen. Er zijn 50 speelplaatsen gecontroleerd en er is een score behaald van 100%! De gemiddelde score van alle gemeenten is 63 %.

De gemeente moet als beheerder van speeltoestellen voldoen aan een aantal wettelijke verplichtingen. Speeltoestellen moeten veilig geïnstalleerd en goed onderhouden worden. Dat betekent dat er regelmatig nagegaan moet worden of het toestel nog steeds veilig is. Ook moet de beheerder regelmatig onderhoud (laten) verrichten. De beheerder moet een logboek bijhouden met daarin de gegevens van de inspecties, onderzoeken, onderhoud en ongevallen. De logboeken bieden de VWA de mogelijkheid om op efficiënte wijze te controleren of de beheerder de wettelijke beheersverplichtingen nakomt.

Om een goed beeld te krijgen van hoe een gemeente haar speeltoestellen beheert, zijn de logboeken van speeltoestellen op een aantal punten onderzocht. De score is gebaseerd op een steekproef van drie logboeken van speeltoestellen, waarbij gecontroleerd is of er gegevens van inspecties en onderhoud zijn geregistreerd. Bij een score van 100% zijn alle gegevens waarop gecontroleerd is terug te vinden in de logboeken. Dit geeft een indicatie van de kwaliteit van het beheer van de speelplaatsen.

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl