Socialistische Partij

SP Amsterdam :: Actie en fractienieuws :: Vos naar raad geroepen over Amsterdamse Bos

Vos naar raad geroepen over Amsterdamse Bos

17-03-2008 * SP-raadslid Meta Meijer roept wethouder Marijke Vos met spoed naar de raad om opheldering te geven over de verkoop van grand café De Bosbaan. Meijer heeft er geen goed woord voor over dat de wethouder ondanks eerdere toezeggingen de raad niet betrokken heeft bij deze verkoop. Ook vindt ze het uiterst opmerkelijk dat door de wethouder slechts één raadslid vooraf werd ingelicht.

Wethouder Vos wilde het grand café vorig jaar al verkopen om zodoende geen financiële risico's meer te lopen met dit gebouw. Meijer: "Eerst wilde de gemeente graag een betaalbaar café-restaurant bij het Amsterdamse Bos. Kennelijk zag zij hier een publieke functie in. De geplande verkoop was dan ook uiterst verrassend." Vanwege de financiële onduidelijkheid heeft wethouder Vos de verkoop vorig jaar niet doorgezet, maar eerst een tweede taxatie laten verrichten. Op basis van deze taxatie zou zij het voornemen tot verkoop opnieuw aan de gemeenteraad voorleggen.

Uit de tweede taxatie blijkt dat De Bosbaan een miljoen minder waard is dan aanvankelijk verondersteld, doordat de erfpacht per ongeluk niet meegenomen is. Om de verkoop toch tegen de hogere prijs door te kunnen zetten, heeft de wethouder toch snel het pand verkocht. Meijer: "Ze heeft haar belofte aan de raad om ons eerst te raadplegen geschonden en daarmee eigenstandig besloten een vreemde en wellicht financieel onverstandige verkoop door te zetten. Slechts één gemeenteraadslid werd vooraf vertrouwelijk op de hoogte gesteld van deze verkoop, wat op zich al buitengewoon ondemocratisch is. Ze heeft heel wat uit te leggen, en daarom roep ik haar woensdag ter verantwoording in een extra raadsvergadering."