Gemeente Maassluis

Onthulling gedenkstenen bombardement 18 maart 1943

.
Op dinsdag 18 maart 2008 om 15.20 uur worden de 19 gedenkstenen onthuld, die binnenkort worden aangebracht in de bestrating bij het Monument ter herdenking van het bombardement op Maassluis op 18 maart 1943. Na de onthulling door nabestaanden van de slachtoffers volgt de gebruikelijke kranslegging. De plechtigheid - op het Kerkplein in Maassluis - wordt muzikaal omlijst door trompettiste Gré Lucardie en het Accent Jeugdkoor.

Om ongeveer 16.00 uur begint een herdenkingsbijeenkomst in de naastgelegen Groote of Nieuwe Kerk van Maassluis. Het welkomstwoord wordt gesproken door de heer J.A.Karssen, burgemeester van Maassluis. Overige medewerkenden zijn Jaap Kroonenburg, organist van de Groote Kerk, Gré Lucardie, trompet, en het Seniorenkoor Ons Genoegen.

De plechtigheden rond deze onthulling worden 's avonds afgerond met een herdenkingstocht langs de route die de grens vormt van het gebied dat als gevolg van het bombardement werd verwoest.

De tocht start bij de Groote Kerk om 20.00 uur en voert vervolgens langs Geerkade - Govert van Wijnkade - Keucheniusstraat - Heldringstraat - Noorddijk - Hoogstraat - Wip - Markt - Noordvliet - via Lijndraaiersbrug - Lange Boonestraat - Marelstraat - Lange Boonestraat - Wagenstraat - via Weddebrug - Noorddijk - Schanseiland - Groote Kerk. De tocht wordt begeleid door fakkeldragers van het Accent College, de muziekvereniging Het Wapen van Maassluis en het Zeekadetkorps Maassluis.

Van 19 maart tot en met 18 mei 2008 is in het Gemeentemuseum Maassluis, Zuiddijk 16/18, Maassluis onder de titel `Geen vergissing' een kleine expositie over het bombardement te bezichtigen.

Sinds 18 maart 1995 herdenkt Maassluis de slachtoffers die tijdens en als gevolg van dit bombardement zijn omgekomen, bij het Monument op het Kerkeiland, naast de Groote of Nieuwe Kerk van Maassluis. De Werkgroep 18 maart 1943 zal dit jaar - in samenwerking met de gemeente Maassluis - aan het monument van de Vlaardingse kunstenaar Leen Droppert 19 gedenkstenen toevoegen. Op elk van de 18 stenen, die in een halve cirkel in de betegeling rond het monument zullen worden aangebracht, komen de naam en leeftijd van de 18 slachtoffers, die tijdens het bombardement omkwamen. Met de 19^e steen worden de slachtoffers herdacht, die later aan hun verwondingen zijn overleden.

Inlichtingen `Werkgroep 18 maart 1943': p/a gemeente Maassluis t.a.v. Tamara van Hulst, postbus 55, 3140 AB Maassluis; e-mail T.E.van.Hulst@maassluis.nl; telefoon 010-5931901 of

(ook voor publiciteitszaken) bij Gerry Hanneman-de Jong, Dunantdreef 82, 3146 VD Maassluis;

e-mail hanneman@kabelfoon.nl; telefoon 010-5920140.