Technische Universiteit Delft

Klimaatverandering, wateroverlast en riolering
door M&C

Cursus van het PAO

18 maart 2008 - 19 maart 2008
plaats: Kok Business Centre Delft

Cursusleider(s)
Prof.dr.ir. F.H.L.R. Clemens, Witteveen+Bos/TU Delft en ir. M.C. ten Veldhuis, TU Delft

Wat leert u als cursist

* U wordt op de hoogte gebracht van de laatste inzichten ten aanzien van de verwachte wijziging van het neerslagklimaat
* U leert hoe verwachte klimaatwijzigingen kunnen worden vertaald naar een toename van wateroverlast en de gevolgen hiervan voor de hemelwaterafvoer

* U neemt kennis van verschillende benaderingen voor het omgaan met de klimaatwijziging en de onzekerheden hierbij

Waar gaat de cursus over
Systemen voor de inzameling en afvoer van hemelwater in stedelijke omgeving zijn ontworpen op basis van neerslaggegevens die minimaal 30 jaar oud zijn. Uit klimaatonderzoek komt naar voren dat het neerslagklimaat waarschijnlijk zal gaan wijzigen. Naar verwachting zal er in de toekomst sprake zijn van een toename van de piekintensiteiten van de neerslag. Hierbij dringt zich de vraag op of, en in hoeverre, de ontwerpgrondslag voor neerslagafvoersystemen dient te worden aangepast en of het noodzakelijk is om bestaande systemen aan te passen. In de basis komt het neer op het kunnen maken van een afweging tussen de extra kosten die met ontwerp en/of aanpassingen gemoeid zijn en de schade/hinder die daarmee wordt voorkomen. In de cursus wordt een aantal benaderingen behandeld waarbij zowel wordt ingegaan op ontwerpmethoden (hydraulische berekeningen, schatten van schade en hinder) als op het spectrum van mogelijke maatregelen.

Voor wie is de cursus bedoeld
De cursus is bedoeld voor een ieder die betrokken is bij het ontwerpen en/of beheren van systemen voor de inzameling en transport van hemelwater in stedelijk gebied.

Meer informatie? www.pao.tudelft.nl

Laatst gewijzigd: 06 maart 2008