Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

maart 2008

Centrum voor Ouderenonderzoek

Amsterdam | 18 maart 2008

Nederlanders zien ouderdom te somber in.

Op 18 maart organiseren VUpodium, Het Centrum voor Ouderenonderzoek van de Vrije Universiteit (CVO) en de afdeling Metamedica van het VU Medisch Centrum aansluitend op het thema van de Boekenweek 2008, een symposium over Ouderen in beeld en werkelijkheid.

"Nederlanders hebben een te somber beeld van ouderdom. Om de 65-plusser hangt een geur van incontinentieluiers en hulpbehoevendheid. Van eenzaamheid, ongeluk en chagrijn terwijl geluk in werkelijkheid niet afneemt met het klimmen der jaren". Dit is de algemene uitkomst van een enquête die de Volkskrant, katern Hart en Ziel en het Centrum voor Ouderenonderzoek van de Vrije Universiteit hielden onder 751 websitebezoekers (zie ook www.hartenziel.nl). Uit bijna 90 procent van de antwoorden blijkt bijvoorbeeld dat men er van overtuigd is dat de vrienden- en kennissenkring afneemt bij het klimmen van de jaren. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter dat niet meer dan 10 procent van de ouderen in Nederland echt eenzaam is. Het onderzoek is opgezet door Fleur Thomése, sociaal gerontoloog (VU) en Ad Bergsma (Volkskrant en CVO). Zij presenteren tijdens het symposium dinsdag 18 maart alle onderzoeksuitslagen. Vertegenwoordigers uit wetenschap en praktijk geven in het ochtendprogramma hun commentaar. Het middagprogramma staat in het teken van de in 2007 verschenen bundel Schrijven tegen de tijd. Schrijvers vertellen over het beeld van ouderen in krant, film, politiek, literatuur, reclame en beeldende kunst. De dag wordt afgesloten door 'schrijver op locatie' Marcel Möring.

Voor het gehele programma zie hieronder.

Deze dag wordt mogelijk gemaakt door subsidie van het Stimuleringsfonds Ouderenprojecten van de Stichting Sluyterman van Loo. Met dank aan Geron, tijdschrift over ouder worden en maatschappij.

Waar en wanneer

Datum: Dinsdag 18 maart 2008
Tijd: 10.00 - 15.30 uur.

Plaats: Amsterdam | Felix Mertitis, Teekenzaal | Keizersgracht 324 Toegang: ¤ 31,50 | Leden verenigingg VU-Windesheim ¤ 25,00 | studenten (op vertoon van studentenkaart) ¤ 10

Informatie/aanmelden
Aanmelden via internet: www.vupodium.nl
E-mail: vupodium@dienst.vu.nl

Noot voor de pers
Wilt u meer weten over deze activiteit of over VU podium in het algemeen, dan kunt u contact opnemen met Hanneke Vonk of Gert de Jager. T 020-5989292

VU podium organiseert activiteiten rond wetenschap, samenleving en levensbeschouwing

Programma Symposium Ouderen in Beeld en Werkelijkheid 18 maart 2008

Ochtendprogramma - de ouderdom beschouwwd

10.15 Opening door voorzitter Kees Knipscheer (VU)

10.20 Fleur Thomése , Sociale gerontologie VU en Ad Bergsma , de Volkskrant. Presentatie van de onderzoeksresultaten.

Commentaren vanuit het werkveld

10.45 Kees Penninx, MOVISIE
Reactie vanuit zijn betrokkenheid bij Zilveren Kracht , het Oranjefonds en MOVISIE.

11.00 Henriëtte van der Horst, Huisartsgeneeskunde, VUmc Reageert aan de hand van voorbeelden van succesvol ouder worden uit haar praktijk. Zij bespreekt ook de langzaam veranderende terughoudendheid van huisartsen om ouderen nog medische behandelingen aan te bieden omdat het toch niet meer de moeite waard zou zijn. Daarnaast staat van der Horst stil bij onderzoek waaruit blijkt dat een positief beeld over ouder worden erg belangrijk is voor iemands gezondheid.

11.15 Martin Boekholdt, Faculteit Sociale Wetenschappen (VU) Reageert op de betekenis van de onderzoeksresultaten voor individuele ouderen vanuit zijn betrokkenheid bij Zorg voor Later, een stichting die mensen wil laten nadenken over hun eigen toekomst. Hij beschrijft ook het project dat hij met Kees Knipscheer doet om ouderen te stimuleren een tweede carrière te beginnen.

11.30 Forum/zaaldiscussie

Aan de hand van citaten uit de literatuur over ouder worden, is er een discussie met alle sprekers van het ochtendprogramma en Christina Mercken, redacteur van Geron (en mogelijk Suzanne Weusten van de Volkskrant). De voorzitter is Kees Knipscheer. Deze citaten worden verzameld door Ad Bergsma.

.
Lunch 12.00 - 13.00 uur>

Middagprogramma - de ouderdom verbeeld
Voorzitter: Arko Oderwald, VUmc, Metamedica

13.00 Inleiding door Arko Oderwald

13.15 De Ethiek van de Stoa en haar actuele betekenis voor de oudere mens door Cees Hertogh, VUmc, EMGO

13.30 'Nu is maar even' (over de poëzie van Herman de Coninck) door Aafke de Groot, verpleeghuisarts, Vumc.

13.45 'De herinnering, natuurlijk' (over de film O amor natural van Heddy Honigmann) door Jellie Brouwer, radiojournalist.

14.00 'Rijper rood' (over beelden van de politiek over ouderdom) door Godelieve van Heteren, arts en historica.

14.15 'De jongen die niet volwassen wil worden' (over Peter Pan) door Christel Grimbergen, AIOS psychiatrie, Mentrum.

14.30 'Reclamebeelden over ouderdom' door Wilbert Schreurs, faculteit Letteren (VU)

14.45 'Meester van de huid' (over Lucian Freud) door Bas Sebus, beeldend kunstenaar.

15.00 'Niemand is onsterfelijk' (over Simone de Beauvoir) door Henriëtte van der Horst, Huisartsgeneeskunde VUmc.

15.15 Causerie door Marcel Möring, 'schrijver op locatie' aan de VU.

15.30 Afsluiting