Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Senioren ontspannen achter de computer

10 maart 2008

Hoe kunnen senioren met geen of weinig computerervaring succesvol omgaan met een digitaal informatiesysteem? Volgens Henk Herman Nap is het belangrijk om in het ontwerp van een toegankelijk systeem te streven naar onder andere grote fonts en knoppen, de moedertaal, en naar een touchscreen en ABCDE keyboard als inputapparaat. Bovendien is positieve feedback belangrijk om de stresservaring van senioren te reduceren tijdens computergebruik. Op 18 maart promoveert Nap aan de Technische Universiteit Eindhoven.

Jong en oud is steeds actiever op het Internet, maar senioren blijven qua vaardigheden wel iets achter bij de jongere generatie. In het ontwerp van een toegankelijk systeem is het dan ook van groot belang om rekening te houden met de vaardigheden en capaciteiten van senioren. Maar om succesvol en prettig te kunnen werken met digitale informatiesystemen is het ook van belang om weinig stress te ervaren. Nap heeft geanalyseerd of de complexiteit van een systeem en de prestatieverwachting van senioren van invloed zijn op acute stress.

Uit het onderzoek blijkt dat de stresservaring omhoog gaat als senioren negatieve prestatiefeedback krijgen en omlaag gaat als ze positieve prestatiefeedback krijgen. De complexiteit van een systeem heeft echter geen effect op de stresservaring, maar het heeft wel een effect op de verwachtingen die senioren hebben over hun toekomstige taakprestatie en de efficiëntie en effectiviteit waarmee taken worden uitgevoerd.

..............................

Noot voor de pers,