NGO's, bedrijven en overheden 'Samen in actie voor water en sanitatie'

FLIRTEN EN MATCHEN AAN VOORAVOND WERELDWATERDAG

Den Haag, 11 maart 2008 - In aanwezigheid van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander organiseert Unicef Nederland samen met het Netherlands Partner Watership (NWP) en Aqua for All op 18 maart aanstaande de conferentie 'Samen in actie voor water en sanitatie'. Het doel is om aan de vooravond van Wereldwaterdag (22 maart) te komen tot concrete vormen van samenwerking tussen bedrijven, donoren en maatschappelijke partners om zo de wereldwijde water- en sanitatieproblematiek terug te dringen. Onder toeziend oog van Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander presenteren 16 organisaties hun innovaties en projecten op het gebied van water en sanitatie aan mogelijke financiers, producenten of kennisleveranciers. Ze worden uitgedaagd elkaar de hand te schudden zodat veelbelovende innovatieve projecten worden ontwikkeld van idee naar werkend project.

Besmet water, slechte sanitaire voorzieningen en een onhygiënische omgeving vormen de grootste gezondheidsrisicos van onze tijd. Meer dan 2,6 miljard mensen - 40 % van de wereldbevolking - hebben geen sanitaire voorzieningen, meer dan één miljard mensen moeten dagelijks gebruikmaken van besmet drinkwater. In 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen in de zogenoemde Millenniumdoelen met elkaar afgesproken dat in 2015 het aantal mensen dat geen toegang heeft tot veilig drinkwater en sanitaire basisvoorzieningen gehalveerd moet zijn. Onderzoek van Unicef uit 2006 toonde aan dat er weliswaar grote vooruitgang is geboekt in het bereiken van dit doel, maar dat er desondanks nog dagelijks bijna 4500 kinderen aan ziektes zoals diarree, cholera en tyfus sterven, veroorzaakt door vervuild drinkwater en onhygiënische sanitaire voorzieningen. Van de 2,2 miljoen sterfgevallen als gevolg van besmet water in 2004, was 90% van de gevallen een kind onder de vijf jaar.

Matchmaking
In het eerste gedeelte van het programma geeft Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Willem-Alexander, voorzitter van de VN-Adviseursgroep voor Water en Sanitatie, zijn visie op de Millenniumdoelen. Vervolgens spreekt Lizette Burgers, Hoofd Water en Sanitatie van Unicef India, over effectieve vormen van samenwerking en daarna zal Paulus Verschuren, directeur partnerships van Unilever, een bedrijfscase presenteren.

Ten slotte presenteren 16 geselecteerde concrete allianties op het gebied van Water en Sanitatie zichzelf tijdens een matchmaking event onder leiding van Arie Kraaijeveld, voorzitter van het NWP. De deelnemers op het congres worden in hun hoedanigheid als investeringspartner, donor, kennisleverancier, lokale marktkenner of lobbyist uitgenodigd om aan te schuiven bij de diverse allianties. Met als uiteindelijk doel te komen tot zoveel mogelijk concrete vormen van samenwerking die ter plekke beslecht worden.

Partners in water
De conferentie is tot stand gekomen in samenwerking van Unicef met het Netherlands Water Partnership (NWP) en Aqua for All. Voor Unicef, de VN-kinderrechtenorganisatie, is water één van haar speerpunten. Schoon drinkwater en goede sanitaire voorzieningen zijn van levensbelang en tevens belangrijk om armoede te verminderen. Daarom zorgt Unicef in veel ontwikkelingslanden voor schoon drinkwater, goede wc's en douches. Het NWP is een netwerkorganisatie die samenwerking en afstemming stimuleert binnen de Nederlandse watersector. Hierdoor levert Nederland een grotere bijdrage aan oplossingen voor de internationale waterproblematiek en versterkt Nederland haar positie op de internationale watermarkt. Aqua for All is een makelaar in het smeden van slimme allianties, dat wil zeggen bundelt geld, inzet en kennis van de Nederlandse watersector ten behoeve van de verbetering van drinkwater- en sanitaire voorzieningen in de Derde Wereld.

Programma
08.30 uur Ontvangst
09.30 uur Welkom door Ivo Opstelten, burgemeester van Rotterdam, en Opening Wereldwaterdag, Geert Janssen, Voorzitter Raad van Toezicht Unicef Nederland 09.45 uur Water en Sanitatie: Millennium Development Goals en het belang van samenwerking door Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje 10.00 uur Effectieve vormen van samenwerking door Lizette Burgers, Hoofd Water en Sanitatie Unicef India 10.20 uur Unilever en Unicef, een case ter inspiratie door Paulus Verschuren, Directeur partnerships Unilever 11.00 uur Matchmaking
11.20 uur Plenaire terugkoppeling en bekendmaking van resultaten 12.50 uur Lunch

Voor meer informatie zie ook www.unicef.nl/wereldwaterdag
* * * *