Gemeente Lelystad

Lelystad deelnemer groencompetitie Entente Florale

Dinsdagavond 18 maart is op het Stadhuisplein de officiële start van de deelname aan Entente Florale 2008 door de gemeente Lelystad. Vijf steden en vijf dorpen en kleine steden nemen dit jaar deel aan de nationale groencompetitie, Entente Florale Nederland 2008.

Groenste stad

De winnaars van deze competitie worden uitgeroepen tot groenste stad of dorp van Nederland 2008 en mogen in 2009 deelnemen aan de Europese Entente Florale. In de categorie steden, plaatsen met meer dan 15.000 inwoners, zijn de deelnemers Arnhem, Boxtel, Hilversum, Lelystad en Veendam.

Criteria

Sinds 1998 organiseert de stichting Entente Flora Nederland deze nationale groencompetitie. In deze wedstrijd worden visie, groenbeleid en de implementatie hiervan beoordeeld aan de hand van zorgvuldig afgewogen criteria.

De visie van het groenbeleid, met de practische vertaling daarvan; stedelijk groen, in openbaar bereik, maar ook voortuinen en bedrijfsterreinen; Recreatieve en toeristische voorzieningen; natuur in de stad, in samenhang met het ecologisch buitengebied en inrichting (selementen) als vijvers, straatmeubilair en bloembakken. Sinds 2001 participeert het Ministerie van LNV in de nationale competitie van Entente Florale Nederland. Het doel daarvan is het geven van een extra stimulans aan de natuurontwikkeling en natuurbehoud; in en voor gemeenten.

Deelname Lelystad

Lelystad is een groene en natuurrijke stad. Dat gaat niet vanzelf. Bewoners, organisaties en instellingen op het gebied van natuur en milieu en gemeente Lelystad zijn actief bezig met het maken van plannen, de aanleg, het beheren en onderhouden van de groene buitenruimte.

De deelname aan Entente Florale wil de gemeente gebruiken om de groene, natuurrijke stad verder onder de aandacht te brengen van de bewoners maar vooral om te inventariseren welke ideeën er leven bij al die mensen die betrokken zijn of zich betrokken voelen bij groen en natuurrijk Lelystad. Deelname aan Entente Florale 2008 is daarvoor een goede gelegenheid.

Wat is Entente Florale

De nationale groencompetitie Entente Florale kan zeer goed worden ingezet om het groen breed onder de aandacht te brengen van overheden, bedrijfsleven en burger. De Entente Florale competitie is geen einddoel op zich, maar een uitstekend middel om de gedachte van de Groene Stad breed te promoten. De Groene Stad gedachte is de leidraad voor de Entente Florale competitie. Aandachtsvelden hierbij zijn:
* Groen is goed is voor de gezondheid van mensen;
* Groen helpt ontstressen;

* Groen zorgt voor een stijging van de waarde van onroerend goed;
* Groen dat op de juiste manier is aangelegd en onderhouden, is veilig en vermindert vandalisme;

* Goede groenvoorzieningen zijn een belangrijk toeristisch aspect en bieden een goed vestigingsklimaat voor burgers en bedrijfsleven;
* Groen neemt schadelijke gassen en fijnstof op uit de lucht;
* Groen is van groot economisch en maatschappelijk belang.
---