GGD Zuidhollandse Eilanden


PERSBERICHT

Spijkenisse, 17 maart 2008

Leerlingen Helinium Hellevoetsluis krijgen training in weerbaarheid

Weerbaarheid werkt preventief. Het voorkomt machtsmisbruik of geweldservaringen en de kans is groter dat het geweld stopt wanneer er effectief op wordt gereageerd. Een weerbaarheidtraining kan hieraan een positieve bijdrage leveren, ook bij het verwerken van nare ervaringen met geweld. De GGD Zuidhollandse Eilanden organiseert de weerbaarheidtraining Vast & Zeker op Gemeentelijke Scholengemeenschap Helinium in Hellevoetsluis. Er zullen acht lessen worden gegeven aan vier groepen leerlingen uit de tweede klas. De eerste les gaat dinsdag 18 maart 2008 van start.

Groepsdruk en sociale invloed spelen een belangrijke rol bij risicogedragingen, zoals roken, alcohol- en drugsgebruik. Weerbaarheid gaat ook over het maken van keuzes, nee-zeggen, het vergroten van het zelfvertrouwen en het vermogen om groepsdruk te weerstaan. Weerbaarheidtraining is gericht op het vergroten van het gevoel van veiligheid. Leerlingen leren effectiever te reageren in uiteenlopende situaties en oefenen met werkvormen die fysieke en mentale componenten bevatten. Tijdens zo'n training is de ondersteuning en begeleiding gericht op aspecten als zelfwaardering, steun van de groepsleden en plezier.

De GGD Zuidhollandse Eilanden voert al jaren het project `Kom op voor Jezelf' op de basisscholen uit. `Kom op voor Jezelf' is gebaseerd op het Marietje Kessels Project en heeft als doel de weerbaarheid van leerlingen van groep 7 en 8 te vergroten. Er bestond geen vervolgproject voor het voortgezet onderwijs. Vandaar dat de GGD Zuidhollandse Eilanden de weerbaarheidstraining Vast & Zeker heeft ontwikkeld. Helinium is de eerste school op de Zuid-Hollandse Eilanden waar de lessen van Vast & Zeker zullen worden gegeven.

Meer informatie over de weerbaarheidstraining Vast & Zeker is te verkrijgen bij de afdeling Gezondheidsbevordering van de GGD, T (0181) 65 24 55.