FNV Bondgenoten wil een verse en houdbare supermarktcao

17/03/2008 14:32

FNV Bondgenoten

PERSAANKONDIGING

Wat: uitdelen cao-krant supermarkten bij AH-filiaal in Amsterdam Wie: FNV Bondgenoten en Anja Jongbloed, coördinator arbeidsvoorwaarden Wanneer: dinsdag 18 maart om 12.30 - 13.00 uur
Waar: Albert Heijn-filiaal, Linnaeusstraat 40, 1092 CL, Amsterdam

Utrecht, 17 maart 2008

FNV Bondgenoten wil een verse en houdbare supermarktcao

Op 1 april aanstaande starten de onderhandelingen voor de cao supermarkten. FNV Bondgenoten wil onder andere meer zeggenschap voor de werknemers over hun arbeidstijden. Bovendien vindt de vakbond dat de werkgeversorganisaties moeten investeren in een prettige, veilige en gezonde werkomgeving en in de toekomst van de branche. Om werknemers in de supermarkten te informeren over de komende cao-onderhandelingen deelt de vakbond speciale informatiekranten uit. Dinsdag 18 maart zet ook Anja Jongbloed, coördinator arbeidsvoorwaarden bij FNV Bondgenoten, zich in voor een verse en houdbare supermarktcao. Om half één 's middags is zij bij het Albert Heijn-filiaal in de Linnaeusstraat te Amsterdam, waar zij de cao-krant aan werknemers uitdeelt.

Een meerderheid van de werknemers (69%) in de supermarktbranche werkt structureel over. Dit blijkt uit een enqu(ee)te die vakbond FNV Bondgenoten hield onder de werknemers in aanloop naar de cao-onderhandelingen. Daarnaast geeft 47,8% van de respondenten aan dat ze voor meer dan de helft in eigen tijd doorwerken. Nicole Boonstra, landelijk onderhandelaar FNV Bondgenoten: "We zijn geschrokken van de mate waarin er structureel wordt overgewerkt in de supermarktbranche. Maar echt stuitend vind ik dat er ook voor een groot deel wordt doorgewerkt in privétijd. Daar komt nog bij dat dertig procent van de werknemers het overwerk niet durft te weigeren. Zulke cijfers dragen niet bij aan een positief imago van de branche."

In de supermarktbranche is het meer regel dan uitzondering dat werknemers in hun eigen tijd doorwerken. Het zogenaamde 'afwerkkwartiertje' komt tesamen met het 'wachten op collega's' het vaakst voor (resp. 22% en 23%). Ook wordt 14% van de respondenten tijdens een pauze teruggeroepen en moet 10% onbetaald doorwerken. Voor het doorwerken in eigen tijd worden werknemers niet in geld of tijd gecompenseerd. " Structureel overwerk is een vorm van flexibel werken waarmee de werkgevers vermijden om werknemers meer vaste uren te geven. Hoewel het overwerk wel wordt uitbetaald in geld of tijd, kunnen werkgevers beter de urencontracten uitbreiden. Want er zijn heel veel werknemers, met name jongeren en vrouwen, die heel graag meer uren willen werken", aldus Boonstra. "Tien procent van de werknemers geeft aan urenuitbreiding te willen, hier ligt een enorm arbeidspotentieel."

FNV Bondgenoten vindt dat werken in de supermarkt leuk moet blijven en dat jongeren een toekomst moeten kunnen opbouwen in de branche. Boonstra: "We willen meer rechten voor jongeren, afschaffing van de jeugdschalen en we willen dat de flexibele contracten worden omgezet in vaste contracten."

In de supermarktbranche zijn ruim 200.000 mensen werkzaam; meer dan 60% hiervan is jonger dan 22 jaar.