Minder stank met nieuwe luchtwasser

18 mrt 2008

Onderdeel: Animal Sciences Group

De Animal Sciences Group (ASG) van Wageningen UR heeft in opdracht van het ministerie van LNV de geurreductie van een nieuw type chemische luchtwasser gemeten. Het resultaat is positief. Het 90/95% ammoniakreductie Inno + Luchtwassysteem van Inno+ BV haalt een gemiddeld geurrendement van 40%, terwijl de richtlijn voor chemische wassers op 30% is vastgesteld.

Uit de metingen blijkt dat het rendement bij de wassystemen achter pluimveestallen gemiddeld 53% en achter varkensstallen gemiddeld 29% was. Over alle 4 locaties haalde de luchtwasser van Inno+ BV gemiddeld een geurrendement van 40%. De variatie in geurconcentratie van zowel de ingaande als de uitgaande lucht was groot. Onderzoeker Julio Mosquera: âHet nieuwe type chemische luchtwasser van Inno+ BV is gebaseerd op het in serie plaatsen van twee wascomponenten. Veehouders kunnen met dit systeem naast een verhoogde ammoniakreductie dus ook een hogere geurreductie bereiken.â

Het nieuwe type chemische luchtwasser was eerder al getest op ammoniakreductie. In opdracht van Inno+ BV stelde ASG vast dat het systeem een gemiddeld rendement haalt van 96,9% voor ammoniak. Met dit resultaat werd het systeem opgenomen in de Regeling ammoniak en veehouderij (Rav) als toegestane ammoniakemissiereducerende techniek. LNV wilde ook graag weten hoe dit systeem op geurreductie scoort.

âDe geurhinder die landbouwactiviteiten veroorzaken, speelt een steeds belangrijkere rol in de wet- en regelgevingâ, zegt Mosquera. âGeurhinder in de landbouw wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door het vrijkomen van geur uit de stallen en het toedienen van dierlijke mest.â

Sinds 1 januari 2007 is de Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) van toepassing als het om geuremissie gaat. Binnen deze wet is de Regeling geurhinder en veehouderij (2006) opgenomen waarin voor verschillende stalsystemen en luchtwassystemen emissiefactoren voor geur zijn vastgesteld. In deze regeling staat dat een chemische wasser 30% geur reduceert.

Rapport 99 âGeurrendement luchtwasser 90/95% ammoniakreductie Inno+ luchtwassysteemâ kunt u hier bekijken.

Contact
Julio Mosquera
julio.mosquera@wur.nl
Tel. 0320 - 293 571