Ministerie van Verkeer en Waterstaat

abcdefgh

De heer G. Van Reekum
Gerrit van der Veenstraat 32
1077 ED Amsterdam

Contactpersoon Doorkiesnummer
- - Datum Bijlage(n) 18 maart 2008 - Ons kenmerk Uw kenmerk VENW/DGP-2008/2363 - Onderwerp
medische keuring

Geachte heer Van Reekum,

Naar aanleiding van uw brief aan het CBR over de medische keuring bij verlenging van het groot rijbewijs wil ik u als volgt informeren.

De Europese verplichting van een medische keuring bij het groot rijbewijs is er gekomen om redenen van verkeersveiligheid. U kunt zich voorstellen dat de gevolgen van een verkeersongeluk met een vrachtauto of personenbus zeer groot kunnen zijn. Om die reden is het noodzakelijk om het risico op een verkeersongeluk zo klein mogelijk te houden. Een van de middelen daartoe is de medische keuring. Deze keuring voorkomt dat bestuurders die medisch gezien een te groot risico voor de verkeersveiligheid vormen, aan het verkeer blijven deelnemen. Ik vind de medische keuring dan ook zeer nuttig en ben het geheel eens met de stap in Europa om deze medische keuring vijfjaarlijks te verplichten. Naar verwachting is de ingangsdatum daarvoor 19 januari 2013, de datum van in werking treden van de derde rijbewijsrichtlijn.

In uw brief stelt u een aantal aspecten rond die medische keuring aan de orde. Ik wil daar inhoudelijk op reageren. Voor deze medische keuring is bewust gekozen voor marktwerking, omdat daardoor de overheidsbemoeienis minimaal is en de verwachting is dat de tarieven dankzij de onderlinge concurrentie acceptabel blijven. Dat betekent dat er geen artsen worden aangewezen om verplicht een keuring uit te voeren (leveringsplicht). Wel dient de arts werkzaam te zijn bij een Arbodienst. Daarnaast komen de tarieven tot stand op basis van onderlinge concurrentie. U bent zelf al zo verstandig geweest om bij verschillende keuringsartsen de tarieven op te vragen. Het stellen van een maximumtarief verdraagt zich niet met de uitgangspunten van marktwerking. Ministerie van Verkeer en Waterstaat Telefoon 070 - 351 6171 Postbus 20901 2500 EX Den Haag Fax 070 - 351 7895 Bezoekadres : Plesmanweg 1-6, Den Haag Internet www.minvenw.nl

Bereikbaar met tramlijn 9 of bus 22 vanaf station CS of met tramlijn 9 vanaf station HS

VENW/DGP-2008/2363

Verder schrijft u dat het u onduidelijk is of de verplichting is opgelegd aan de beroepsbeoefenaar of de instantie. Daarover is de wet duidelijk: de aanvrager van de verlenging van het rijbewijs heeft de verplichting om zich medisch te laten keuren.

Ook vraagt u zich af of er een zinvolle relatie is tussen de verkeerstechnische risico's en de keuring. Ik kan u verzekeren dat deze er wel degelijk is. Helaas worden er ook rijbewijsbezitters om medische redenen afgekeurd. Daarbij kan het gaan om uiteenlopende zaken als diabetes, evenwichtsstoornissen, oogafwijkingen etcetera. Dat zijn bestuurders die een te groot risico zouden vormen bij blijvende deelname aan het verkeer. Er is dus zeer concreet een zinvolle relatie tussen de verkeersrisico's en de keuring.

Overigens houd ik constant de vinger aan de pols wat de inhoud van de keuring en de afkeuringsgronden betreft. Medische vooruitgang leidt geregeld tot aanpassing van de regelgeving. Waar mogelijk en verantwoord wil ik bestuurders zo lang mogelijk de gelegenheid geven deel te nemen aan het verkeer of hun beroep uit te oefenen.

Ik ga er van uit u hierdoor voldoende te hebben geïnformeerd.

Hoogachtend,

DE MINISTER VAN VERKEER EN WATERSTAAT,

Camiel Eurlings


---