Gemeente Oirschot

Geslaagde avond over samenwerken voor bouwondernemers

Op 3 maart vond in het gemeentehuis een avondbijeenkomst plaats voor ondernemers in de bouwsector. Ruim 30 ondernemers hadden hiervoor belangstelling. De avond begon met een toelichting door professor Jos Lichtenberg. Hij toonde onder andere met cijfers aan dat slim bouwen echt loont: door het gebruik van minder maar ook ander materiaal. Vloeren bijvoorbeeld waarin je later aansluitingen van leidingen gemakkelijk kunt veranderen of verwijderen.

Hiervoor is een andere manier van samenwerken nodig met bijvoorbeeld installateurs. Alfons Klaasse Bos van Innobuild gaf daarbij een praktijkvoorbeeld. Han van Kasteren van United Brains ging daarna in op samenwerking met allerlei instellingen zoals de TNO, de Technische Universiteit, Fontys en ROC. Welke verwachtingen mag je daar als ondernemer van hebben? Maar ook andersom: wat moet je als ondernemer daarvoor inzetten!

Na de pauze ging Gert Enning in op het `Metaalhuis': een club van zo'n 30 ondernemers in de metaal. Belangrijk noemde hij daarbij dat het een club is van en voor ondernemers, die een aantal keer per jaar bij elkaar komen, steeds bij één van de bedrijven. De aangesloten ondernemers bedenken zélf welke onderwerpen ze willen bespreken, zoals bijvoorbeeld bedrijfsovername, bedrijfsopvolging, innoveren, aanbesteden en het in- en uitlenen van personeel.

Aansluitend volgde een boeiende discussie over de oprichting van een `bouwhuis'. Hieruit bleek dat de meeste ondernemers wel willen samenwerken, maar toch kanttekeningen hebben. Zo is er, ook in de bouwsector, een verscheidenheid aan branches. Elkaar durven en moeten vertrouwen, dat noemde een aantal ondernemers ook nog als struikelblok. Discussieleider Ed Butter stelde duidelijk, dat de volgende stap aan de ondernemers is. Op de vraag, wie dan het voortouw wilde nemen, hebben zich direct na afloop enkele ondernemers gemeld. Zij willen brainstormen over hoe ze nu verder kunnen gaan en op welke terreinen samenwerking mogelijk is. Professor Lichtenberg liet weten, dat hij deze initiatiefnemers graag ondersteunt bij hun volgende stap. Wethouder Raf Daenen sloot de avond af met de verwachting dat deze voortrekkers ongetwijfeld nog van zich laten horen!