Politie Groningen

Politie lost dertig inbraken en drie oplichtingen op

Drie verdachten aangehouden

Winschoten, 18-03-2008 o Met de aanhouding van drie mannen in de leeftijd van 26, 37 en 44 jaar, allen uit Winschoten, heeft de politie dertig woning- en bedrijfsinbraken en drie oplichtingszaken in Winschoten opgelost. Het centrum van Winschoten werd begin dit jaar geconfronteerd met een serie woning- en bedrijfsinbraken. De politie stelde daarom een onderzoek in.

De verdachten konden druppelsgewijs in de maand februari worden aangehouden. De politie kwam de mannen op het spoor op basis van gedegen recherchewerk en technisch sporenonderzoek. Ook met de hulp van verklaringen van getuigen wist de politie deze zaken op te helderen. Uit het onderzoek kwam naar voren dat de verdachten van 26 en 37 jaar samen verantwoordelijk zijn geweest voor het plegen van dertig inbraken. De 37-jarige ging in de meeste gevallen alleen op pad. Bij tien inbraken was 26-jarige verdachte betrokken. Zowel woningen als winkels moesten het ontgelden bij de inbraken. De verdachten forceerden meestal een raamkozijn of gooiden een ruit in. In enkele gevallen stond een raam open, waarna zij de woning eenvoudig konden binnengaan. De inbrekers namen vooral elektrische goederen, zoals audio- en videoapparatuur, televisies en computers (laptops) weg.

Hulp bij inbraak

Uit het onderzoek kwam naar voren dat de derde verdachte aanwezig is geweest bij een inbraak aan de Nassaustraat in Winschoten. De 37-jarige Winschoter pleegde de inbraak en nam hierbij diverse goederen weg. Buiten op straat nam de 44-jarige enkele goederen aan, die van inbraak afkomstig waren. Later gaf de man de gestolen goederen terug aan zijn medeverdachte. Hij had het aanpakken van de gestolen goederen volgens eigen zeggen uit vriendschap gedaan.

De middelste van de drie verdachten wordt ook verdacht van het plegen van drie oplichtingszaken. De verdachte heeft bij drie woningen in Winschoten met een zielig en aannemelijk verhaal aangebeld. Hij wist vervolgens de bewoners te bewegen tot afgifte van een klein geldbedrag. De politie denkt dat de verdachte bij de betreffende woningen wilde nagaan of de bewoners thuis waren. De politie heeft het vermoeden dat hij in de betreffende woningen zou hebben ingebroken als de bewoners niet thuis waren geweest.

Motief

De twee hoofdverdachten hebben volgens eigen zeggen de inbraken gepleegd om geld te genereren. De buit van de inbraken werd verkocht, waarna het geld werd uitgegeven aan harddrugs. Beide verdachten zijn verslaafd aan het gebruik aan harddrugs. Zij zijn allebei vaker met politie en justitie in aanraking geweest. Een onderzoek naar de helers heeft geleid tot de aanhouding van twee verdachten. Beiden ontkenden iets met de zaak te maken hebben. Dit onderzoek bleef daardoor zonder resultaat.

Schade

De politie schat de totale schade in ieder geval op tienduizenden euros. Naast de weggenomen goederen is er aanzienlijke schade aan woningen en winkels veroorzaakt. De politie heeft het onderzoek nagenoeg afgerond. De Winschoters van 26 en 37 jaar zitten beiden nog vast. De 44-jarige man mocht na verhoor het politiebureau verlaten. Hij wordt alleen verdacht van betrokkenheid bij één woninginbraak. Het proces-verbaal zal naar de officier van justitie worden verstuurd. Hij of zij zal beslissen wat met de verdachten zal gaan gebeuren. Na de aanhouding van de verdachte is het aantal inbraken in de omgeving van Winschoten fors afgenomen.