Werkgeversvereniging AWVN

Advocaten

Kabinet: maatregelen gericht op beloning topbestuurders

Datum: 18 maart 2008

Het kabinet heeft een aantal maatregelen aangekondigd gericht op de beloningen van topbestuurders in het bedrijfsleven. Deze maatregelen hebben onder meer betrekking op pensioenopbouw en ontslagvergoedingen. Dit schrijft het kabinet in een reactie op een rapport van de Monitoring Commissie Corporate Governance Code ('Commissie Frijns').

Beursgenoteerde ondernemingen moeten in hun jaarverslag vermelden hoe de Corporate Governance Code wordt nageleefd. Het kabinet is verheugd over het hoge nalevingspercentage (95%), maar onderschrijft het uitgangspunt van de Commissie Frijns dat de naleving 100% zou moeten zijn. Het kabinet steunt de Commissie in haar aanbevelingen ter ondersteuning van de Code en rekent op volledige naleving hiervan.

Op het terrein van bezoldiging kondigt het kabinet aan dat de pensioenmaatregel uit het Belastingplan 2008, te weten het niet meer fiscaal faciliteren van pensioenopbouw boven een pensioengevend loon van 185.000 euro (het 'aftoppen'), wordt vervangen door de volgende gerichte maatregelen:
o als pensioenopbouw plaatsvindt vanaf een pensioengevend loon van 500.000 euro op basis van een eindloonstelsel, een werkgeversheffing van 15% toe te passen over de forfaitair berekende pensioenpremie ('backservice')
o bij werknemers met een jaarloon vanaf 500.000 euro een werkgeversheffing van 30% in te voeren op excessieve vertrekvergoedingen indien en voor zover die vertrekvergoedingen hoger liggen dan één jaarloon
o de winst van private equity managers evenwichtiger te belasten. Op basis van de huidige fiscale praktijk van de belastingheffing over 'carried interest' wordt nieuwe wetgeving voorgesteld ter ondersteuning van de fiscale praktijk.

Verder zal in het kader van het wetsvoorstel 'Bestuur en toezicht' als uitgangspunt worden genomen dat bestuurders met een persoonlijk tegenstrijdig belang, bijvoorbeeld bij een overname, niet kunnen deelnemen aan de besluitvorming hierover.