Gemeente Kapelle

Work first

Excuses voor de Engelse woorden, maar zo wordt de zaak nu eenmaal genoemd. Het zal wel samenhangen met de plaats van ontstaan. Een tiental jaar geleden is in Amerika (Wisconsin) een aanpak ontwikkeld voor mensen die er in hun eentje niet in slagen om werk te vinden. Deze manier van werken is in Nederland overgenomen.

Werk staat voorop. Dat is de boodschap die de gemeente steeds uitdraagt. Wie dus terechtkomt bij de sociale dienst van de gemeente, moet erop rekenen dat er al snel een medewerker van de gemeente op de stoep staat om te praten over werk. Burgers reageren daarop soms verrast, want ze dachten een uitkering te krijgen. Die krijgen ze ook wel, maar hen wordt tegelijk duidelijk gemaakt, dat er van meet af aan gepraat wordt over werk!

Wij vinden het heel belangrijk dat mensen zo snel als het kan weer aan de slag gaan. Wie te ver van de arbeidsmarkt af komt te staan, heeft later veel moeite terug te keren. Daarom krijgen mensen al heel snel een aanbod om te gaan werken. Dat kan in B-flex zijn.

B-flex is verbonden aan de Betho en biedt werk in schoonmaak, verpakking en plantsoen. De bedoeling is dat deelnemers zich weer voorbereiden op werken. Wat toekomstige werknemers er leren is een goed werknemer te zijn: op tijd komen, opdrachten ontvangen en uitvoeren, verantwoordelijkheid dragen, enzovoorts. Zo'n project duurt drie maanden. Natuurlijk is er goede begeleiding. Bij `work first' maakt men gebruik van straf en beloning. Wie wil en meewerkt, komt echt verder. Wie tegenwerkt en dwarsligt, krijgt te maken korting op inkomen.

Onderzoek van de Raad voor Werk en Inkomen heeft aangetoond, dat het merendeel van de deelnemers wel vaart bij deze aanpak. Mensen voelen zich vaak beter en krijgen het besef van eigenwaarde/zelfrespect (terug)! Velen ervaren dat (dreigende) eenzaamheid juist door `work first' doorbroken is.

L.F. Kosten, wethouder WWB