Subsidieregeling voor zonne-energie absurd ingewikkeld GroenLinks

18 maart 2008

Het kabinet heeft de subsidieregeling voor zonnepanelen zo ingewikkeld gemaakt, dat alleen extreme doorzetters en mensen die bereid zijn een groot financieel risico te nemen er gebruik van zullen maken. Je moet eerst het zonnepaneel aanschaffen, minstens een dag uittrekken voor de administratieve rompslomp en een kwart tot de helft van de subsidie ben je al kwijt aan alleen inschrijvings- en meetkosten. GroenLinks vindt het onaanvaardbaar dat het kabinet goede sier maakt met een subsidieregeling die lijkt te zijn gemaakt om mensen af te schrikken.

"Het lijkt wel alsof het kabinet hoopt dat veel mensen zullen afhaken, zodat het niet opvalt dat het kabinet maar 2,8 miljoen euro voor de subsidieregeling uittrekt", zegt Wijnand Duyvendak. GroenLinks dringt er bij minister Van der Hoeven op aan de subsidieregeling op tal van punten te vereenvoudigen en te verbeteren én veel meer geld beschikbaar te stellen.

Wie subsidie wil krijgen, moet tal van documenten invullen, verklaringen ondertekeningen en documenten opsturen. Het verzamelen van alle benodigde gegevens voor de aanvraag kost minstens een dag. Om in aanmerking te komen voor subsidie, moet je het zonnepaneel eerst aanschaffen en installeren. Je bent dus al duizenden euros kwijt voor je überhaupt weet of je subsidie krijgt of niet. De kans om naast het net te vissen is heel groot, want het kabinet trekt dit jaar maar 2,8 miljoen euro uit voor de regeling. Dit is genoeg voor slechts 7 à 8000 aanvragen. (Dit bedrag wordt mogelijk nog verdubbeld door een motie van de Tweede Kamer, maar ook dan gaat het om een schamel bedrag.)

SenterNovem meldt overigens foutief op zijn website (http://www.senternovem.nl/sde/veel_gestelde_vragen/zon_pv.asp) dat er 46 miljoen euro beschikbaar is. Vertragende factor bij de aanvraag is dat de netbeheerder vier weken de tijd krijgt om te beoordelen of het zonnepaneel werkt. Grote kans dat de subsidiepot dan al leeg is. De kosten om je in te schrijven als "zonproducent" zijn 30 euro eenmalig en vervolgens 30 euro jaarlijks. Daarbij komen de kosten om te meten hoeveel stroom het zonnepaneel heeft geleverd: naar schatting 40 euro per aansluiting per jaar. Iemand is dus al minstens 70 euro per jaar kwijt, voordat hij maar één cent subsidie heeft ontvangen. Bij 6 vierkante meter zonnepanelen op het dak, houd je van de 33 cent subsidie per kWh nog maar 19 cent over. Daarmee is het zonnepaneel niet meer binnen de levensduur terug te verdienen.

Een greep uit de gegevens die de potentiële "zonproducent" moet aanleveren: of hij zich willen inschrijven "als producent duurzaam, als producent voor RECS, of als producent voor zowel duurzaam als RECS"; het locatienummer in het kadaster (van de plek waar het zonnepaneel staat); de 18-cijferige EAN-code van de aansluiting op het net; de EAN-code van de netbeheerder;
de aansluitwaarde van de aansluiting ("verkrijgbaar bij uw netbeheerder"); de 13-cijferige EAN-code van de handelaar die eventueel de certificaten koopt; wanneer er al een productie-installatie is aangesloten op dezelfde netaansluiting: de EAN-code van de installatie waarop het verzoek betrekking heeft, vergezeld van een tekening van de systeemgrenzen van alle productie-installaties.

Wijnand Duyvendak stelde vandaag de volgende vragen aan minister Van der Hoeven:Vragen van het lid Duyvendak (GroenLinks) aan de minister van EZ over de SDE-regeling voor zonnepanelen


1. Bent u bekend met de procedure die een eigenaar van een pv-installatie moet doorlopen om in aanmerking te komen voor SDE-subsidie, zoals een verzoek tot inschrijving bij CertiQ ("procedure verzoek tot aanmelding zonproducent" ), het opsturen van en laten goedkeuren van het Verzoek tot Vaststelling (productieverklaring) door de netbeheerder, de daadwerkelijke inschrijving bij CertiQ en het sturen van een deelnemingsovereenkomst naar CertiQ?


2. Hoeveel handtekeningen en parafen heeft een "zonproducent" aldus gezet voordat hij daadwerkelijk subsidie krijgt?


3. Is het waar dat de netbeheerder pas akkoord kan gaan met de productieverklaring onderdeel van de aanmeldingsprocedure als het zonnepaneel daadwerkelijk stroom produceert, zodat je als aanvrager eerst het zonnepaneel moet aanschaffen en installeren en pas dán zekerheid kunt krijgen over al dan niet subsidie?


4. Klopt de inschatting dat dit jaar slechts 7 à 8000 particulieren en bedrijven van de zon-pv regeling gebruik kunnen maken? Zo nee, waarom niet en om hoeveel gebruikers gaat het dan?


5. Kunt u zich voorstellen dat de grote kans om achter het net te vissen veel mensen ervan zal weerhouden een aanvraag in te dienen? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe gaat u de regeling op dit punt verbeteren?


6. Wanneer had men moeten starten met de aanmeldprocedure om op 1 april een aanvraag te kunnen hebben klaarliggen? Klopt het dat dit ruim vóór 1 maart was, aangezien alleen al de netbeheerder vier weken de tijd mag nemen om de productieverklaring te beoordelen?


7. Kunt u zich tevens voorstellen dat het veel potentiële zonproducenten afschrikt dat zij ingewikkelde gegevens moeten invullen, zoals: of zij zich willen inschrijven "als producent duurzaam, als producent voor RECS, of als producent voor zowel duurzaam als RECS"; het locatienummer in het kadaster (van de plek waar het zonnepaneel staat); de 18-cijferige EAN-code van de aansluiting op het net; de aansluitwaarde van de aansluiting (verkrijgbaar bij uw netbeheerder); de 13-cijferige EAN-code van de handelaar die eventueel de certificaten koopt; wanneer er al een productie-installatie is aangesloten op dezelfde netaansluiting: de EAN-code van de installatie waarop het verzoek betrekking heeft, vergezeld van een tekening van de systeemgrenzen van alle productie-installaties?Zo nee, waarom niet?


8. Bent u bereid de aanvraagprocedure aanzienlijk te vereenvoudigen, zowel wat betreft de hoeveelheid stappen die doorlopen moet worden als wat betreft de gegevens die geleverd moeten worden? Zo nee, waarom niet? Zo ja, hoe?


9. Bent u ervan op de hoogte dat de inschrijfkosten bij CertiQ eenmalig 30 euro bedragen, vermeerderd met jaarlijks 30 euro lidmaatschapskosten? Klopt de inschatting dat een "zonproducent" daarnaast nog eens zon 40 euro per jaar kwijt is aan het meten (meetkosten netbeheerder en huur meter)? Zo nee, wat zijn die kosten dan?


10. Realiseert u zich dat een gemiddelde aanvrager die voor 600 Wattpiek aan zonnepanelen koopt - waarmee hij circa 500 kWh per jaar produceert - van zijn subsidie van 165 euro per jaar ruim 70 euro kwijt is aan CertiQ en het meetproces? Deelt u de visie dat dit in geen verhouding staat tot elkaar? Zo nee, waarom niet?


11. Waarop is de vermelding op de SenterNovem-website dat "het budget voor 2008 voor pv-installaties 46 miljoen bedraagt" op gebaseerd, aangezien u in uw brief van 31 januari aangeeft dat u verwacht in 2008 2,8 miljoen uit te geven aan de SDE-regeling voor zon-pv? 12. Wat is de rol van SenterNovem in dit hele proces? Waarom levert eerst de netbeheerder de meetgegevens over de elektriciteitsproductie aan CertiQ en levert CertiQ die weer aan SenterNovem? Is dit niet te omslachtig?

13. Wat zijn de (verwachte) uitvoeringskosten van SenterNovem en CertiQ voor de SDE-regeling dit jaar? Wat is dit in verhouding tot het het SDE-budget voor dit jaar?

14. Bent u bereid deze vragen uiterlijk op 25 maart, dus ruim vóór 1 april, te beantwoorden, gezien de ingangsdatum van de SDE-regeling?

www.certiq.nl producent zon aanmelding http://www.senternovem.nl/sde/veel_gestelde_vragen/zon_pv.asp Uitzending Nova, 14 maart 2008 http://www.novatv.nl/index.cfm?ln=nl&fuseaction=videoaudio.details&reportage_id=5895&selectArchiveDay=6 Zie vraag 5 bij http://www.senternovem.nl/sde/veel_gestelde_vragen/zon_pv.asp 31 239, nr. 7 Zie vraag 14 bij http://www.senternovem.nl/sde/veel_gestelde_vragen/zon_pv.asp