Gemeente Leeuwarderadeel


Onderzoek naar kunstroute in Leeuwarderadeel

18-03-2008 10:58

Op verschillende plaatsen in onze provincie is regelmatig sprake van zgn. `open kunstroutes'.
Voorbeelden hiervan zijn de `Slikwerkroute' in de gemeente Het Bildt, de `Kunstroute Franekeradeel' en de `Open Stal', een kunstroute in en rondom Oldeberkoop (in de Stellingwerven).
Tijdens een kunstroute, die één dag kan duren, maar ook een periode van enkele dagen kan omvatten, stellen kunstenaars in de meest brede zin van het woord `kunst' hun werkruimte/atelier open voor publiek en presenteren zo hun werk.
Het publiek kan op deze manier met een breed scala van gemeentelijke kunstuitingen kennismaken. Alle vormen van kunst - waaronder ook muzikaal talent en muzikale uitingen - kunnen hierbij naar voren komen. Het gaat dan niet om alleen professionele kunstuitingen, ook recreatieve kunstuitingen moeten hierbij in de volle breedte voor het voetlicht kunnen komen.

Na het succes van de in 2001 geopende `Literatuerrûte Ljouwerteradiel', een 38 kilometer lange culturele fiets- en wandelroute door de gemeente Leeuwarderadeel, willen wij ook gaarne de mogelijkheden van een (jaarlijkse/tweejaarlijkse) kunstroute door de gemeente Leeuwarderadeel onderzoeken. Mogelijk gekoppeld aan de `Literatuerrûte'. De kunstroute zou dan een uitstekend onderdeel van een culturele fiets-/wandelroute door de gemeente Leeuwarderadeel kunnen zijn.
Naar onze mening herbergt de gemeente Leeuwarderadeel voldoende kunstenaars om een gemeentelijke kunstroute te organiseren. Ook in onze gemeente wordt aan verschillende vormen van kunst uiting gegeven.

Gaarne zouden wij dan ook in contact komen met inwoners van onze gemeente die op de één of andere wijze aan een kunstroute door de gemeente Leeuwarderadeel zouden willen meewerken. Heeft u ideeën/suggesties over de invulling van een gemeentelijke kunstroute, laat het ons dan weten. Reacties zien wij met belangstelling voor 15 april a.s. tegemoet, schriftelijk (via postbus 24, 9050 AA Stiens), telefonisch (058-2576635) of per mail
(j.kluitenberg@leeuwarderadeel.nl).

Tot slot zouden wij tegen alle in onze gemeente wonende kunstenaars (en dan zowel de professionele als de recreatieve kunstenaars) nog willen zeggen "laat letterlijk en figuurlijk zien wat je op kunstzinnig gebied in huis hebt".

Stiens, 18 maart 2008.

De Kultuerried Ljouwerteradiel