Beeld en Geluid


18-3-2008

Het beste uit de Stratemakeropzeeshow op dvd

De Stratemakeropzeeshow... alleen al bij het horen van de titel krijgt menig veertiger last van ernstige nostalgiegevoelens. Deze unieke jeugdserie, van oktober 1972 tot december 1974 uitgezonden door de VARA, werd destijds door velen op de voet gevolgd. De beste sketches en liedjes uit de in totaal 55 afleveringen zijn nu bij elkaar gebracht door de VARA en het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid. De uitgebreide compilatie verschijnt in een box met 3 DVD's, die in maart 2008 wordt uitgebracht door Just Entertainment. De box is de eerste maand exclusief verkrijgbaar bij de VARA. Vanaf april is de box in de winkel te koop.

De Stratemakeropzeeshow werd bedacht door Aart Staartjes. Zijn uitgangspunt was even eenvoudig als doeltreffend: stel je voor dat thuis de kinderen het voor het zeggen hebben in plaats van hun ouders. Op basis van deze gedachte werden de meest fantastische sketches en liedjes bedacht door onder anderen Willem Wilmink en Hans Dorrestijn. De muziek werd verzorgd door Harry Bannink. De uitvoering was in handen van Aart Staartjes zelf (als de Stratemakeropzee), Wieteke van Dort (als de Deftige Dame) en de tot op dat moment nog onbekende Joost Prinsen (als Erik Engerd).

In de serie is de Stratemakeropzee een soort aangever voor de beide andere hoofdpersonages. De Deftige Dame wekt vooral veel hilariteit doordat ze voortdurend windjes laat en Erik Engerd wil altijd maar mensen laten schrikken, overigens zonder succes. Naast het genoemde drietal kwamen in de serie nog allerlei andere typetjes voor, die allemaal ook door Staartjes, Prinsen en Van Dort werden gespeeld.