Gemeente IJsselstein


Wonen, werken en leren » Kunst en cultuur

Ervaar het Middeleeuwse leven in de Kasteeltoren

Datum: dinsdag 18 maart 2008
De Kasteeltoren is het restant van het eens vermaarde Kasteel IJsselstein.
Bijzonder zijn de gemetselde wenteltrap met fraaie gewelven en de torenkamer met haard, sekreet (toilet) en gevangenis. In het trappenhuis is een thematentoonstelling ingericht met allerlei kijkopdrachten voor jong en oud. In de kasteeltuin zijn drie natuurkunstwerken te bewonderen in relatie met deze historische plek.

Kasteel toont roerig verleden van IJsselstein
Stad en kasteel hebben vele belegeringen doorstaan. In de toren kunt u indrukken opdoen van het roemruchte verleden van IJsselstein. Daarbij kunt u kennis maken met vroegere kasteelbewoners. Acteurs brengen met hun huiveringwekkende en ontroerende theaterspel zo de geschiedenis tot leven. Ieder uur geven zij een voorstelling in de torenkamer, waarin zij vertellen over belevenissen van de genadeloze belegeringen van 1297-1298 of over de beruchte Hoekse en Kabeljauwse twisten en de belegeringen door Jacoba van Beieren in 1417-1418. Veel vermaak voor kinderen
Binnen en buiten de Kasteeltoren is ook voor kinderen veel te beleven. Zij kunnen zich in de toren verkleden als ridder met wapenrok of als jonkvrouw met een prachtige jurk in de kleuren van IJsselstein. In de kasteeltuin staat een riddertent en een speelfort, waarin geklommen kan worden en belegeringen nagespeeld kunnen worden. Er zijn middeleeuwse spelletjes zoals kegelen, hoefijzerwerpen, steltlopen, boerenschaak, eierlopen en snorrebotten aanwezig voor jong en oud. Voor de echte speurneuzen die niet schrikken voor donkere hoekjes is er een vleermuizenspeurtocht. Ben je na deze spelen in de stemming gekomen dan kun je je in een plechtige ceremonie tot ridder of kasteelvrouw laten slaan, met een mooie oorkonde als bewijs. Kinderen als echte ridder of jonkvrouw
Verkleed als een echte ridder of jonkvrouw maak je samen met de kasteelbewoner een spannende ontdekkingstocht door de toren, van het donkerste hoekje tot in het kleinste kamertje! Na afloop van de rondleiding kun je je tot ridder of tot jonkvrouw van Kasteel IJsselstein laten slaan met een oorkonde als bewijs. Op de zaterdagen 7 juni, 5 juli, 2 augustus, 6 september en 4 oktober zijn er speciale kinderrondleidingen.
Deze rondleiding is ook bijzonder geschikt voor kinderfeestjes. Graag aanmelden bij het Stadsmuseum.
Bezoek ook het Stadsmuseum
Het bezoek is te combineren met het Stadsmuseum op de Walkade 2 te IJsselstein, www.stadsmuseum.nl en/of met een vaartocht van Yselvaert door de grachten.
Openingstijden
De Kasteeltoren is open van zaterdag 24 mei tot en met zondag 5 oktober, op zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur. (1e Pinksterdag gesloten, 2e Pinksterdag open)
Entree
Volwassenen: EUR 3,- (combikaartje met Stadsmuseum EUR 3,50) Museumkaart: gratis
Kortingskaart: EUR 2,- (combikaartje met Stadsmuseum EUR 2,50) Kinderen (4-12 jaar): EUR 1,- (combikaartje met Stadsmuseum EUR 1,50)

Inlichtingen
24-uurs informatielijn (030) 657 30 98
E-mail: info@stadsmuseum.nl
Internet: www.stadsmuseum.nl