18 mrt 2008

Dit is een persbericht van de Nederlandse Vereniging voor Biotechnologie

Op het Nederlandse Biotechnologie Congres zijn de âZilveren Zandloperâ biotechnologieprijzen uitgereikt. De Zilveren Zandloper Innovatieprijs 2008 is toegekend aan Colin Ingham, wetenschappelijk medewerker aan het Top Institute Food and Nutrition. De Onderwijsprijs 2008 is gewonnen door een team van Wageningen Universiteit voor het Reizende DNA-labs scholierenproject. Dankzij ondersteuning van de Stichting Biotechnologie Nederland (SBN) ontvangen de winnaars een bedrag van ⬠2500,-.

Nieuwe chip maakt analyses eenvoudiger
Colin Ingham is de creatieve kracht achter de ontwikkeling van de micro-dish, een chip die gebruikt kan worden bij allerlei microbiologische analyses in bijvoorbeeld de gezondheidzorg en de industrie. De chip bestaat uit een poreus membraan waarop miljoenen compartimenten zijn gefabriceerd waarin micro-organismen kunnen groeien. Deze grote aantallen kolonies van microorganismen kunnen direct gebruikt worden voor moderne high-throughput moleculair biologische technieken. De jury was onder de indruk van de wetenschappelijke creativiteit achter de ontwikkeling van de micro-dish. Deze indrukwekkende doorbraak op het snijvlak van bio- en nanotechnologie heeft enorme potentie om wetenschappelijk, maar daarnaast om ook commercieel een succes te worden. De jury is dan ook verheugd over het intiatief van de heer Ingham en anderen om de micro-dish commercieel verder te ontwikkelen.

DNA-labs maakt scholieren enthousiast voor biotechnologie De âReizende DNA-labsâ voorzien in een behoefte in het onderwijs om genomics op een herkenbare manier te behandelen. De labs zijn een project van het Netherlands Genomics Initiative. Ze slaan een brug tussen het onderwijs en de nieuwste wetenschappelijke inzichten. Via vijf verschillende onderwerpen kunnen leerlingen kennismaken met de belangrijke rol die DNA in de maatschappij speelt. Ook maatschappelijke vragen komen aan de orde. De jury was zeer onder de indruk van de opzet van de âReizende DNA-labsâ en vooral ook het succes. De mobiele laboratoria hebben al meer dan de helft van de middelbare scholen door heel Nederland bezocht, waarbij meer dan dertigduizend
leerlingen deelnamen aan één van de practica. Via dit initiatief wordt op een zeer aantrekkelijke manier een belangrijke groep in onze samenleving praktisch in aanraking gebracht met biotechnologie. âDit leidt tot een betere kennis over genomics èn biotechnologie, worden leerlingen enthousiast gemaakt om biotechnologie te gaan studeren en komen ook de maatschappelijke aspecten van nieuweontwikkelingen in de biotechnologie ruim aan de ordeâ, aldus de jury in haar eindrapport.

De Zilveren Zandlopers
De Zilveren Zandloper is een tweejaarlijkse prijs die wordt toegekend in twee categorieën. De innovatieprijs wordt toegekend aan onderzoekers of ondernemers die op een bijzondere en innovatieve manier aan de slag gaan met wetenschappelijke kennis binnen de biotechnologie. De onderwijsprijs wordt verleend aan docenten die een vernieuwende originele bijdrage hebben geleverd aan het biotechnologieonderwijs. De prijzen beogen de aandacht te vestigen op waardevolle biotechnologieontwikkelingen en hierdoor bij te dragen aan een positieve beeldvorming van dit vakgebied. Elk van de prijzen omvat een bedrag van ⬠2500,-, beschikbaar gesteld door de Stichting Biotechnologie Nederland (SBN). De Zilveren Zandlopers zijn uitgereikt op donderdag 13 maart 2008, tijdens het NBC-12 congres in Ede.