Zittend Ziekenvervoer kan beter

18/03/2008 15:30

Koninklijk Nederlands Vervoer

Rapport Nederlandse Zorgautoriteit is steun in de rug

Het rapport 'Zittend Ziekenvervoer - Onderzoek naar kwaliteitsafspraken' van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is een steun in de rug voor de taxibedrijven die het belang van de reiziger hoog in het vaandel hebben staan. Dit stelt KNV Taxi in een reactie op de publicatie van het rapport.

Het NZa rapport stelt dat onder invloed van prijsconcurrentie de kwaliteit van het zittend ziekenvervoer onder druk staat. Dat is een conclusie die door KNV Taxi wordt onderschreven en geldt voor meer vormen van aanbesteed contractvervoer. KNV Taxi ziet het als haar missie om de taxibranche te helpen om uit de negatieve prijs- en kwaliteitsspiraal te komen. De aanbevelingen van de NZa kunnen deze missie ondersteunen. Kwaliteit heeft zijn prijs, stelt KNV Taxivoorzitter Jan Zaaijer: "Wie voor een appel en een ei betaalt, krijgt ook maar een appel en een ei."

Heldere kwaliteitsafspraken zijn in het belang van de reiziger en van de uitvoerder. Duidelijke, uniforme en consequente controle op de naleving van deze afspraken zorgen ervoor dat er een gelijk speelveld ontstaat voor taxibedrijven die het zittend ziekenvervoer uitvoeren. Bij het aangaan van een overeenkomst geldt dan namelijk meer dan ooit: je doet wat je belooft.

Een belangrijk aandachtspunt dat door NZa wordt genoemd is het te korte aanbestedings- en implementatietraject dat door de verzekeraar wordt genomen. Een te korte aanlooptijd zorgt vrijwel zeker voor opstartproblemen bij de uitvoering door het taxibedrijf. Vooral het werven van geschoold personeel is een drempel waarmee veel tijd gemoeid is. Deze aanloopproblemen en de marginale communicatie van de verzekeraar met de verzekeraar, leiden tot ergernissen bij de reiziger. De vervoerder krijgt de uitingen van deze ergernissen op zijn bordje.

KNV Taxi vindt dat de wensen van de reiziger zwaarder moeten wegen in het aanbestedingstraject en wil graag met NZa overleggen hoe dit het beste bereikt kan worden.

KNV Taxi is de branchevereniging van de ondernemers in het kleinschalige personenvervoer in Nederland





http://www.knv.nl


Noot voor de redactie:

Voor nadere informatie (