Provincie Noord-Holland

PS stemmen in met Regioakkoord N23 Westfrisiaweg


18-3-2008

De provincie levert een bijdrage van 100 miljoen euro aan een betere Westfrisiaweg (N23). Dat is de verkeersverbinding tussen Heerhugowaard, Hoorn en Enkhuizen. Provinciale Staten hebben met ruime meerderheid ingestemd met het regioakkoord.

Al meer dan 40 jaar wordt gesproken over de noodzakelijke verbetering van de bereikbaarheid in de regio. Inmiddels hebben elf van de dertien betrokken gemeenten, het Hoogheemraadschap en het georganiseerd bedrijfsleven ingestemd met het Regioakkoord van oktober 2007. Hierin zijn afspraken opgenomen over het tracé, de kosten en de dekking daarvan. Nu Provinciale Staten akkoord zijn met de inhoud, komt de opwaardering van de huidige Westfrisiaweg een stap dichterbij. Binnenkort nemen ook de gemeenteraden van Alkmaar en Schermer een besluit.

Uniek
Het is uniek dat maar liefst dertien gemeenten over de eigen gemeentegrens heen kijken voor het dienen van een regionaal belang. Gedeputeerde Mooij van Verkeer en Vervoer: Ik heb waardering voor de positieve manier waarop de partijen zich in het proces hebben opgesteld.

Nader onderzoek
Provinciale Staten gaven wel wat kritische kanttekeningen mee. Zo was een aantal fracties bezorgd over drie onderdelen van het tracé: de keuze voor het traject rond Heerhugowaard, het deel van de A7 tot aan de Strip in Hoorn en de doorsteek ter hoogte van Hoogkarspel. Deze zaken worden nader uitgewerkt in het nog op te stellen inrichtings-MER.

Nieuwsredactie