Gemeente Zoetermeer

Hulp gemeente voor jonge starters op de huizenmarkt

Opnieuw EUR 3 miljoen voor starterslening

Vanwege de goede resultaten met de starterslening en de verwachting dat de behoefte voorlopig aanhoudt wil het college deze financiële hulp blijven bieden als het huidige budget op is. Dit betekent dat de raad wordt voorgesteld om opnieuw een budget van EUR 3 miljoen beschikbaar te stellen voor startersleningen. Vooral jonge starters op de huizenmarkt met een bescheiden inkomen tonen veel belangstelling voor de starterslening in Zoetermeer. Deze groep starters wil het college graag bedienen.

De starterslening van de gemeente is vanaf eind oktober 2006 goed op gang gekomen en voorziet sindsdien duidelijk in een behoefte. Inmiddels zijn ruim 60 startersleningen verstrekt en is meer dan driekwart van het totale budget (van EUR3 miljoen) uitgegeven. Voor 2008 is er nog EUR750.000 beschikbaar.

Starters op de koopwoningenmarkt waarvoor een koopwoning net niet bereikbaar is, kunnen sinds 1 september 2005 via de gemeente Zoetermeer een starterslening aanvragen. Deze lening overbrugt het verschil tussen de aankoopkosten en het bedrag dat de starter maximaal kan lenen volgens de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tot een maximum van EUR40.000. De starterslening kent gunstige voorwaarden. De eerste drie jaar is de lening aflossings- en rentevrij. Daarna bekijkt de gemeente de financiële draagkracht van de aspirant-koper opnieuw en volgt een aanpassing van de te betalen rente en aflossing.