Gemeente Deventer

7 miljoen euro voor Salland

De provincie Overijssel, waterschap Groot Salland en de gemeenten Deventer, Olst-Wijhe en Raalte hebben op 17 maart 2008 een convenant voor het landelijk gebied getekend. Dit convenant is het derde in een serie van zes gebiedsconvenanten in het kader van het provinciaal Meerjarenprogramma landelijk gebied.

In het convenant hebben de gemeenten, het waterschap en de provincie afspraken vastgelegd over het Meerjarenprogramma Landelijk gebied Salland voor de periode 2008 tot en met 2010. Het convenant bevat onder meer afspraken over de (ver)bouw van multifunctionele accommodaties in Schalkhaar, Diepenveen, Wesepe, Luttenberg en Lierderholthuis. Verder bestaat het voornemen dorpsplannen op te stellen voor vier buurtdorpen in de gemeente Olst-Wijhe en twee in Raalte. Gemeenten krijgen een bijdrage voor de inzet van een gebiedscoördinator voor hun buitengebied.

Verder is er geld voor het afkoppelen van verhard oppervlak van de riolering in Boskamp/Wesepe en bij Luttenberg en voor het wegnemen van wateroverlast bij Heeten. Het waterschap gaat in 2008 gebieden voor wateropvang inrichten nabij Overvelde, Zorgvliet en Kranenkamp. Voor 2010 zijn naast de aanleg van wateropvanggebieden ook enkele beekherstelprojecten voorzien, zoals bij de Averlosche Leide, Linderteleide en de Oosterbroekswaterleiding. Voor de uitvoering van het convenant stelt de provincie Overijssel 4 miljoen euro beschikbaar, het totale investeringsbedrag ligt rond de 7 miljoen euro.

Deze maand sluit de provincie met alle 25 gemeenten en alle vijf waterschappen in Overijssel convenanten voor het landelijk gebied. Dat gebeurt gebiedsgewijs. Het gaat daarbij om projecten en programma's op het gebied van perspectiefvolle landbouw, herstel, aanleg en onderhoud van natuur en landschap, versterking van de economische en sociale vitaliteit en de leefbaarheid van het platteland en verbeteringen in het watersysteem.

In totaal wordt via de convenanten een bedrag van 150 miljoen euro vastgelegd voor deze doelen. De helft van het geld is afkomstig van provincie, de andere helft van gemeenten, waterschappen en derden. Deze afspraken zijn gemaakt in het kader van het provinciaal meerjarenprogramma voor het landelijk gebied. In het programma staan de doelen die rijk, provincie, gemeenten en waterschappen de komende jaren willen realiseren in de verschillende gebieden. Over die doelen en de budgetten maken ze samen per gebied afspraken in het convenant.

Gedeputeerde Piet Jansen (Landelijk gebied, landbouw en water) hoopt dat volgend jaar voor Salland afspraken gemaakt kunnen worden voor de resterende periode tot en met 2013. "Dat hebben we nu in de meeste andere gebieden al wel gedaan. Het voordeel van meerjarige afspraken is dat projecten sneller tot uitvoering kunnen komen, het geld is beschikbaar als een project van start wil gaan. Er staat veel te gebeuren in het landelijke gebied en ik ben blij dat gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties daar samen met de provincie stevig aan mee willen werken."

Publicatiedatum: 18-3-2008
foto buitengebied

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging dinsdag 18 maart 2008