Ingezonden persbericht


Persbericht

Amstelveen, 18 maart 2008

Logica en Green Valley helpen gemeenten elektronische overheid te realiseren

Europese aanbesteding GovUnited ASP-dienstverlening

ICT-dienstverlener Logica heeft samen met softwareontwikkelaar Green Valley de Europese aanbesteding GovUnited ASP-dienstverlening (ANDEZ3) gewonnen. De opdracht houdt de bouw in van een gemeenschappelijke voorziening voor gemeenten om de dienstverlening aan burgers en bedrijven te moderniseren. Lokale overheden kunnen met deze zogeheten ASP-toepassing hun service via verschillende kanalen (balie, internet, telefoon, post) integreren. Hierdoor kunnen gemeenten de burgers en bedrijven 24 uur per dag en zeven dagen per week bedienen, onafhankelijk van plaats en tijd.

Het gaat om een voorlopige gunning door opdrachtgever GovUnited, het ICT-adviesorgaan van de ICTU voor de lokale overheid. De ICTU, opgericht door het ministerie van Binnenlandse Zaken en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, streeft ernaar werkprocessen bij overheden als de maatschappelijke dienstverlening en de interactie met burgers te optimaliseren door het realiseren van de elektronische overheid.

Haye Mensonides, Managing Director van Logica Public Sector: "De aanbesteding benadrukt de samenwerking en standaardisatie op gemeentelijk niveau. Het vormt een doorbraak ten opzichte van het verleden waarbij iedere gemeente zelf zorgde voor de verwerving van ICT-infrastructuur. Het biedt ook grote uitdagingen en mogelijkheden voor de markt. Wij hebben de mogelijkheid aangegrepen om te investeren in innovatie en productontwikkeling.''

Het aanbestedingscontract heeft in totaal een looptijd van vijf jaar. Het contract omvat de afname van de Digimeente Mid Office Suite door minimaal twintig gemeenten. De eerste gemeenten die deelnemen zijn Leiden, Zaanstad, Steenwijkerland, Winterswijk, Zuidhorn en Midden-Drenthe. Deze gemeenten gaan in een pilot kennismaken met het systeem.

Logica is hoofdaannemer van deze opdracht en levert het zogeheten Digimeente Mid Office. Het mid office is verantwoordelijk voor de koppeling tussen het zogeheten front office en back office. Green Valley zorgt voor de bouw van het front office, de ingang voor burgers en bedrijven.

Digimeente Mid Office Suite is grotendeels een Open Source-toepassing en gebaseerd op open standaarden. Hierdoor worden gemeenten in staat gesteld ook diensten en producten van andere ICT-dienstverleners af te nemen. Daarmee zijn de gemeenten verzekerd van een systeem dat toekomstbestendig is.