Nederlandse wijnmaker verzekert neus voor vijf miljoen

18/03/2008 16:13

Tirion Uitgevers BV

Lloyd's of London, de grootste verzekeraar ter wereld, maakte vandaag bekend dat zij de neus van de Nederlandse wijnmaker Ilja Gort in dekking heeft genomen voor een bedrag van vijf miljoen euro. In samenwerking met Allianz werd de wijnproducent verzekerd tegen het verlies van zijn neus en zijn reukvermogen.

Ilja Gort is eigenaar van het Ch(aa)teau de la Garde in de Bordeaux en maker van de Tulipe wijnen. Over zijn ervaringen schreef hij verschillende boeken zoals Leven als Gort in Frankrijk en Het Wijnsurvivalboek.

Zelf stelt hij: "De neus is in mijn beroep het belangrijkste gereedschap. Een goed functionerend geurvermogen is essentieel om een constante kwaliteit van mijn wijn te waarborgen. Wijnproeven doe je met je neus. Waar de tong slechts vijf smaaksensoren heeft, kan de neus miljoenen verschillende geuren onderscheiden." Hij constateerde aldus dat zijn neus voor een serieuze arbeidsongeschiktheidsverzekering in aanmerking moest komen.

Govert Trouwborst, directeur van Allianz Inkomensverzekeringen verklaart: "Voor een wijnmaker is de neus even belangrijk als de vingers voor een concertpianist. De verzekering van Allianz dekt daarom zowel het "verlies van de neus" als het "verlies van het reukvermogen". Het is een kapitaalverzekering met een maximale uitkering van 5 miljoen Euro. De condities volgen de voorwaarden van Lloyd's of London, waar meer van dit soort exotische risico's zijn ondergebracht, zoals de benen van voetbalicoon David Beckham, de vingers van Rolling Stones-gitarist Keith Richards en het Amerikaanse Spaceship One ($100m)."

Ilja Gort moet volgens de Lloyd's voorwaarden overigens wel een lange lijst restricties in acht nemen. Zo mag de wijnboer volgens zijn contract o.a. niet aan bokswedstrijden deelnemen, niet in circussen optreden als doelwit voor een messenwerper en niet bungeejumpen.

Foto Krijn van Noordwijk.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.nl) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.tulipe.nl