Nieuw-Vlaamse Alliantie


Chinese onderdrukking Tibet moet stoppen (18/03/08)

Vanmiddag protesteerde een driehonderdtal Tibetanen voor de gebouwen van de Raad van de Europese Unie. Zij scandeerden vooral "Freedom" en "Dalai Lama". Hiermee wilden zij aandacht vragen voor de situatie waarin hun volksgenoten in Tibet nu al bijna een halve eeuw leven. De manifestanten kregen de steun van Europees Parlementslid Frieda Brepoels en een tiental militanten van Jong N-VA.

In Tibet zijn er de afgelopen weken onrusten uitgebroken bij protestmanifestaties van Tibetanen die meer zelfbestuur en culturele autonomie willen afdwingen van de Chinese overheid.

Frieda Brepoels (N-VA Europees Parlementslid): "Dat de Tibetanen van de internationale aandacht voor de komende Olympische Spelen in Beijing gebruik maken om hun vreedzaam protest kracht bij te zetten, hoeft niet te verwonderen. Het duurt ten slotte al bijna een halve eeuw dat er op geen enkele manier rekening wordt gehouden met hun eis voor meer culturele autonomie en zelfbestuur op bepaalde vlakken."

Chinese ordetroepen hebben naar verluidt al tientallen opstandige Tibetanen gedood. Frieda Brepoels en Jong N-VA veroordelen het geweld streng en steunen de gerechtvaardigde eisen voor culturele autonomie in Tibet.

Frieda Brepoels: Het is onaanvaardbaar dat mensen die opkomen voor hun culturele eigenheid en vrijheid worden opgesloten, mishandeld of gedood. De N-VA steunt de Dalai Lama in zijn oproep voor een onafhankelijk onderzoek onder toezicht van de internationale gemeenschap."

De N-VA roept ook alle politiek verantwoordelijken op, die overwegen de openingsceremonie van de Olympische Spelen bij te wonen, hierover goed na te denken. Indien de onderdrukking gewoon doorgaat, hun bedenkingen nu reeds mee te delen aan de Chinese autoriteiten. China kan immers niet genoeg bevraagd en onder druk gezet worden om een echte dialoog op te starten met de Dalai Lama. Dit is de enige weg om het geweld te doen stoppen en een duurzame oplossing uit te werken voor een vredevol samenleven van beide volkeren.

Auteur:
Frieda Brepoels, Europees parlementslid N-VA
Bas Luyten, voorzitter Jong N-VA

Meer informatie:
Contactpersoon: Jeroen Overmeer, woordvoerder
Telefoon: 02/219 49 30
Fax: 02/217 35 10
E-post: jeroen.overmeer@n-va.be
Url: www.n-va.be