Gemeente Hoorn


Provinciale Staten stemmen in met Regioakkoord N23 Westfrisiaweg

18 maart 2008 - Met een ruime meerderheid hebben Provinciale Staten van Noord- Holland op 17 maart ingestemd met het Regioakkoord N23 Westfrisiaweg. Hiermee is een belangrijke stap voorwaarts gezet in de besluitvorming rond de opwaardering van de weg. De provincie levert een bijdrage van 100 miljoen aan een totale regionale bijdrage van ongeveer 170 miljoen.

Uniek akkoord Al meer dan 40 jaar wordt gesproken over de noodzakelijke verbetering van de bereikbaarheid in de regio. Inmiddels hebben elf van de dertien betrokken gemeenten, het Hoogheemraadschap en het georganiseerd bedrijfsleven ingestemd met het Regioakkoord van oktober 2007. Hierin zijn afspraken opgenomen over het tracé, de kosten en de dekking daarvan. Doordat Provinciale Staten akkoord zijn gegaan met de inhoud, komt de opwaardering van de huidige Westfrisiaweg een stap dichterbij. Binnenkort vindt afsluitende besluitvorming plaats in de gemeenteraden van Alkmaar en Schermer.Dat maar liefst dertien gemeenten over de eigen gemeentegrens heen kijken voor het dienen van een regionaal belang, is zonder meer uniek te noemen. Gedeputeerde Mooij mocht voor dit resultaat dan ook menig compliment in ontvangst nemen. Andersom liet ook de gedeputeerde weten waardering te hebben voor de positieve wijze waarop partijen zich gedurende het proces hebben opgesteld.

Nader onderzoek Provinciale Staten gaven ook een aantal kritische kanttekeningen mee. Zo sprak een aantal fracties haar zorg uit over drie onderdelen van het tracé, te weten de keuze voor het traject rond Heerhugowaard, het deel van de A7 tot aan de Strip in Hoorn en de doorsteek ter hoogte van Hoogkarspel. Deze zaken worden nader uitgewerkt in het nog op te stellen inrichtings-MER.

Bron: Provincie Noord-Holland