Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Tilburg 18-03

TILBURG, 18 maart 2008

Drie stropers aangehouden: honden in beslag genomen

UDENHOUT: Natuurtoezichthouders en agenten van de politie Midden en West Brabant hebben dinsdagmorgen aan de Marjolein in Udenhout een 27-jarige inwoner van Tilburg en twee inwoners van Udenhout van 23 en 35 jaar aangehouden. Het drietal wordt verdacht van stroperij.

Door agenten en de buitengewoon opsporingsambtenaren werd extra toezicht gehouden in het buitengebied rond Udenhout, nadat informatie was binnengekomen dat er veelvuldig wordt gestroopt. Rond 03:50 uur werd een auto gecontroleerd met daarin de drie mannen en twee zogenaamde lange honden. Honden die vaak door stropers gebruikt worden bij de illegale jacht op wild. De honden zijn in staat om wild op te sporen, op snelheid in te halen en te bemachtigen. De dieren zijn in beslag genomen en overgebracht naar een dierenpension. In de auto trof de politie verder een mes en ruim 10 gram vermoedelijk cocaïne aan. De verdachten zijn voor verhoor ingesloten.

Over toezicht houden in de natuur

In de regio Midden en West Brabant verzorgen 35 Toezichthouders, zogenaamde groene Buitengewoon Opsporingsambtenaren (BOAs) van Brabants Landschap, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer en Particuliere natuurgebieden toezicht en handhaving in de buitengebieden van Noord-Brabant. Veel Nederlanders werken in deze buitengebieden (agrariërs) of recreëren er. Alle soorten overtredingen en misdrijven die Nederland kent, vinden ook plaats in de buitengebieden.

De toezichthouders bevinden zich 24 uur per etmaal in en tussen flora en fauna. Zij treden dagelijks op tegen overtredingen, zoals vernielingen, brandstichting, diefstal van flora, dumpen van (drugs)afval. Ook stropers veroorzaken veel leed onder de dierenpopulatie. De straffen voor overtredingen op het gebied van Flora en Fauna variëren van een geldboete tot gevangenisstraf.

Tilburger (40) verdacht van stalking

TILBURG: De politie heeft maandag een 40-jarige Tilburger aangehouden op verdenking van stalking. Een Tilburgse vrouw deed eind januari aangifte van stalking tegen haar ex-vriend, ze werd naar eigen zeggen met tientallen SMS-jes en mailtjes lastig gevallen. Haar belager gaf daarin aan dat hij haar leven zuur zou maken. De vrouw heeft al eerder aangifte gedaan voor hetzelfde feit tegen haar ex. De Tilburger is voor verder onderzoek in verzekering gesteld. Zijn computer en twee mobiele telefoons zijn in beslag genomen.

Jongen (14) aangehouden bij poging diefstal uit takelwagen

TILBURG: Rond 19.45 uur maandagavond werd bij een bergingsbedrijf aan de Maasstraat een 14-jarige jongen uit Tilburg aangehouden. De jongen zou geprobeerd hebben enkele goederen uit de bak van een takelwagen te stelen, terwijl een andere jongen op de uitkijk stond. Een medewerker van het bergingsbedrijf zag alles gebeuren en greep de verdachte in de kraag. De jongen verklaarde op het bureau dat hij alleen nieuwsgierig was wat er in de bak zat en dat hij niets wilde stelen. De politie, die ook de andere jongen (13 jaar uit Tilburg) heeft gehoord, onderzoekt de zaak.

Dronken automobilist in de kraag gepakt

TILBURG: De politie heeft dinsdagmorgen rond 04.00 uur op de Broekhovenseweg een 27-jarige automobilist uit Tilburg aangehouden wegens rijden onder invloed van alcohol. Bij een controle blies hij 585 ug/l, terwijl maximaal 220 ug/l is toegestaan. Vanaf 570 ug/l wordt het rijbewijs ingevorderd, dus ook in dit geval. Na verhoor is de Tilburger met een proces-verbaal heengezonden.

Auteur: Andre van den Hul