Gemeente Heerlen

Re-integratie voor verbetering van wonen, werken en inkomen Stedelijk Kompas voor preventie dak- en thuisloosheid

De gemeente Heerlen heeft voor de regio in Parkstad Limburg het zogenaamde Stedelijk Kompas opgesteld. Dit is een beleidsplan op het gebied van preventie voor dak- en thuisloosheid en wordt vóór 1 april ingediend bij het Rijk. Belangrijkste doel is om dak- en thuislozen zoveel mogelijk te laten re-integreren in de maatschappij. Daarnaast moeten we voorkomen dat mensen dakloos worden. In de komende jaren krijgt elke dak- en thuisloze een persoonlijk traject krijgen. Daarbij gaan ze aan de slag om verbeteringen te realiseren op alle leefgebieden, waaronder wonen, werken en inkomen.

In de gemeente Heerlen is de afgelopen jaren al veel gedaan aan de overlast van dak- en thuislozen. Met Operatie Hartslag is de overlast in het centrum van Heerlen aangepakt en zijn er voorzieningen opgezet voor de opvang van dak- en thuislozen. Het aantal dak- en thuislozen dat daadwerkelijk op straat leeft is daardoor vrijwel nul. Nu is het tijd voor een volgende stap: de dak- en thuislozen zoveel mogelijk laten re-integreren in de maatschappij en voorkomen dat mensen dakloos worden.

'Centraal Onthaal'
Een deel van de voormalig dak- en thuislozen woont nu in verschillende vormen van maatschappelijke opvang. Er zijn echter ook mensen die wel een dak boven hun hoofd hebben, maar die toch nog het risico lopen om weer op straat komen te staan. Voor deze mensen wil de gemeente een zogenaamde 'Centraal Onthaal' opzetten.

Persoonlijk traject
Samen met organisaties en instellingen voor maatschappelijke opvang wordt vanuit deze voorziening voor iedere dak- en thuisloze een persoonlijk traject opgezet. In dit traject is aandacht voor alle leefgebieden, zoals wonen, werken en inkomen. Op deze manier ontstaat een situatie dat iedere dak- en thuisloze bekend is bij de instellingen en dat zij/hij de juiste vorm van hulpverlening en/of zorg krijgt. Heel belangrijk daarbij is het voorkomen van dakloosheid en het sneller signaleren en bestrijden van armoede.

Vier doelen
In de tweede helft van 2008 wordt een uitvoeringsplan opgesteld worden. In 2014 moeten de vier doelen van het Stedelijk Kompas behaald zijn:
. Elke dakloze neemt in 2014 deel aan een traject.
. Dakloosheid als gevolg van huisuitzetting is in 2011 30% lager dan in 2006.
. Dakloosheid door detentie of afwenteling door andere instellingen (vrijwel) uitbannen.
. De huidige inspanningen met betrekking tot overlast voortzetten.

Gemeente Heerlen, 17 maart 2008
Afdeling Communicatie
Monique Leurs, 4367
Algemeen persnummer: (045) 5604070
Persnummer buiten kantooruren: 06 - 30731041
e-mail: persvoorlichting@heerlen.nl


---- --
Selectieve besluitenlijst 18 maart 2008

Stedelijk Kompas gemeente Heerlen, Centrumgemeente voor Parkstad Limburg

Herinrichting stadsparken Heidserpark, Weggebekker en Carisborg

Het College van B&W heeft ingestemd met het projectplan 'Herinrichting stadsparken'. De stadsparken Heidserpark, Weggebekker en Carisborg krijgen hiermee een opknapbeurt. Wandel- en fietspaden worden hersteld of aangelegd, het bestaande groen wordt opnieuw ingericht en er wordt nieuwe natuur gerealiseerd. Hoe dit precies gaat gebeuren, moet nu uitgewerkt worden. Ook kan nu de aanvraag voor EFRO/Urbansubsidie ingediend worden. De bedoeling is dat de voorbereidingen van het project nog in het voorjaar van 2008 starten en dat de werkzaamheden eind 2008 klaar zijn.

Het project 'Herinrichting stadsparken' is een onderdeel van het zogenaamde Groenspoorproject, waarmee we een groene en recreatieve verbinding voor wandelaars, fietsers en koetsiers tussen Brunssummerheide en Terworm willen realiseren. De route van het Groenspoor volgt grotendeels het oude mijnspoor.


---- --