Gemeente Woerden

Wijk- en dorpsplatforms: de kracht van elkaar kennen

18 mrt 2008

persbericht
Wanneer je elkaar kent, weet je elkaar te vinden om iets te ondernemen of te bespreken. Wanneer je elkaar kent, heb je oog voor elkaar en zorg je ook een beetje voor elkaar. Je voelt je thuis in je buurt. De kracht van elkaar kennen is de kracht van de dorpen en wijken. Dit vormt de basisgedachte van de conceptnota `Mijn Buurt, wel zijn in je eigen wijk'. Deze nota, die nog door de gemeenteraad moet worden vastgesteld, beschrijft in grote lijnen wat de gemeente voor ogen staat met het dorps- en wijkgericht werken in de komende 4 jaar.

Meer aandacht voor onderlinge samenhang
De platforms worden zelfstandiger. Ze kennen hun buurt en weten wat er nodig is. Het is dan ook goed dat zij zelf de regie voeren over hun activiteiten. Wat ze doen en met wie ze het doen. Als het aan de gemeente ligt zal de aandacht van de wijk- en dorpsplatforms zich de komende jaren sterker richten op de onderlinge band tussen de bewoners in de buurt. Een eigen budget helpt daarbij. De gemeente kan daarbij hun samenwerkingspartner zijn, maar zij kunnen zich ook richten tot andere maatschappelijke organisaties, zoals bijvoorbeeld het welzijnswerk, de woningbouwvereniging, de thuiszorg, of de politie.

Elke wijk en elk dorp een eigen programma
De leden van de platforms zijn vrijwilligers. Het is belangrijk om actieve bewoners, vertegenwoordigd in de platforms, te koesteren. Zij kunnen dan ook van het nieuw te ontwikkelen vrijwilligersbeleid extra ondersteuning verwachten. De platforms zelf zijn een stichting. Elke twee jaar maakt het platform een wijk- of dorpsprogramma. Dit is geen lijvig plan, maar meer een actielijst, waarin prioriteiten staan aangegeven. Budget, capaciteit, maar ook wettelijke en bestuurlijke kaders vormen hiervoor de randvoorwaarden. Voor de uitvoering van de plannen kan subsidie worden aangevraagd bij de gemeente.

Wat doet de gemeente?
De gemeente geeft meer ruimte aan de platforms. De ambities en de mogelijkheden van de mensen in de wijk of het dorp zijn bepalend voor de mate waarin de gemeente ondersteunt.

Als vanouds zullen de activiteiten van de gemeente zich richten op zaken als wegen, straten, pleinen en het groen in de wijk. Hiervoor blijft de gemeente onverkort verantwoordelijk. Daarnaast krijgt ook de sociale structuur, de omgang tussen mensen, extra aandacht.

`De gemeente wil meer verantwoordelijkheden neerleggen bij de eigenaren van wijken en dorpen.' Met dit citaat uit het coalitieakkoord is wethouder Groeneweg het hartgrondig eens. `De gemeente heeft vertrouwen in haar inwoners. De inwoners zijn de eigenaars van hun wijk of dorp. Zij weten wat er speelt, wat er nodig is en weten vaak ook hoe ze het beste tot een resultaat kunnen komen. Met dit nieuwe beleid geven we daar vorm aan.'

Gemeente Woerden | Blekerijlaan 14 | Postbus 45 | 3440 AA Woerden | tel. (0348) 428 911 | stadhuis@woerden.nl |