VVD


18-3-2008

VVD wil verscherpte aanpak bijstandsfraude

De VVD-Tweede Kamerfractie wil, bij monde van woordvoerder Atzo Nicolaï, dat bijstandsfraude onder de zesduizend euro alsnog wordt ingevorderd. Op dit moment gebeurt dat niet of nauwelijks omdat de staatssecretaris het bedrag verwaarloosbaar vindt.

Nicolaï: "Dit is de wereld op zijn kop. Zesduizend euro is veel geld en het komt nota bene uit de portemonnee van de belastingbetaler. Mensen die misbruik maken van de bijstandsuitkering kunnen op dit moment naar hartenlust frauderen. De VVD wil dat hier kordaat tegen opgetreden wordt. Dit mag niet en kan niet."

De VVD is van mening is dat misbruik van collectieve regelingen nooit mag lonen. Daarnaast vinden de liberalen dat gemeenten hun verantwoordelijkheid moeten nemen om fraudeurs tot de orde te roepen. Nu blijft vervolging achterwege omdat de staatssecretaris de kosten niet af vindt wegen tegen de baten. Nicolaï: "Als je op straat van je tas wordt beroofd, wordt er bij de aangifte toch ook niet nagedacht over zoiets als kosten en baten? Misdaad is misdaad en misbruik van bijstandsuitkering, is en blijft simpelweg misbruik. De staatssecretaris moet zo snel mogelijk actie ondernemen om dit op te lossen en tegen te gaan.

18 maart 2008