Technische Universiteit Eindhoven

Ton Koonen voorzitter van selectiepanel voor EU-subsidies

Geplaatst: 18 maart, 2008

Prof.ir. Ton Koonen van de faculteit Elektrotechniek is benoemd tot voorzitter van een van de 25 panels die beslissen over Advanced Investigator Grants (AIGs). Dat zijn nieuwe EU-subsidies voor toponderzoekers. Het panel van Koonen mag dit jaar ongeveer 20 miljoen euro verdelen.

Professor Ton Koonen. Foto: Bart van Overbeeke

Koonens panel bestaat uit twaalf personen en gaat over Systems and Communication Engineering. De TU/eer kwam twee weken geleden met 24 andere panelvoorzitters bijeen in Brussel voor de kick-off. Naast Koonen is er maar een andere Nederlandse panelvoorzitter: Peter Nijkamp, bestuursvoorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Volgens Koonen, die werd gevraagd om het voorzitterschap te bekleden, is het heel bijzonder. "De mensen die zich aanmelden voor deze grants, zijn de meest vooraanstaande senior onderzoekers van Europa. En daar moet je een oordeel over gaan vellen." De panelleden zijn daarom van zeer zwaar kaliber.

De AIG is een nieuw middel van de European Research Council van de EU. Dit jaar is de eerste verdeelronde. De AIGs zijn bedoeld voor ervaren toponderzoekers die werken voor een Europese instelling, met grensverleggende onderzoeksideeën. "De AIGs zijn te vergelijken met de Nederlandse Vici-subsidie, maar dan op Europees niveau", aldus Koonen. Dit jaar zit er 517 miljoen euro in de AIG-pot. Voor de zes jaren dat het AIG-programma duurt, is 3,6 miljard euro beschikbaar.

Koonen, hoogleraar Electro-Optical Communication (ECO), zal niet beslissen over onderzoeksvoorstellen waarin hijzelf of TU/e collegas een rol spelen. Er zijn dubbele panels voor de AIGs. Het panel van Koonen beslist de jaren 2008, 2010 en 2012, het andere panel beslist de tussenliggende oneven jaren. "Je krijgt als panelvoorzitter goed inzicht in de besluitvorming. In de oneven jaren kunnen we daar met onze eigen voorstellen profijt van hebben", meent Koonen.

Het panel van de TU/e-prof bestrijkt het hele gebied van de elektrotechniek, behalve stroomvoorziening. Onderwerpen zijn bijvoorbeeld micro-elektronica, signaalprocessing, robotica en draadloze en optische communicatie.

De aanstelling onderstreept dat zijn onderzoeksgroep tot de Europese top behoort, vindt Koonen. Dat blijkt overigens uit wel meer zaken. Zo was zijn groep afgelopen jaar de grootste leverancier van papers op de wereldwijd toonaangevende Europese conferentie over optische communicatie, ECOC2007, gehouden in Berlijn.
Disclaimer
Print deze paginaOver de site